Bucks Fizz – Making Your Mind Up

Å sette sammen en gruppe for en opptreden i Eurovision, har sjeldent ført til langvarig suksess. Bucks Fizz ble unntaket.

I utgangspunktet tenkt som en duo, hyret teamet Andy Hill og Nichola Martin inn en hel kvartett for å fremføre Making Your Mind Up i den britiske uttakningen av Eurovision tidlig i 1981. Bobby Gee, Mike Nolan, Jay Aston og Cheryl Baker utgjorde kvartetten, der kun sistnevnte hadde en lignende erfaring fra tidligere. Gruppenavnet ble lånt fra en drink.

Låten var en lettvekter med røtter i Grease-aktig retrorock. På scenen sang kvartetten skjærende nervøst og falskt, men nummeret med å rive av skjørtene på jentene vil for alltid bli stående som en sceneklassiker i Eurovisions historie.

Seieren ble knapp, men populær – og singlen solgte bra i hele Europa. I Norge gjestet de aldri våre lister siden, men Bucks Fizz forsvant ikke.

Hjemme i Storbritannia serverte de hitsingler fortløpende frem til 1986, og de maktet å få to flere listetoppere – der Land of Make Believe ble mest populær og solgte langt høyere enn Eurovision-vinneren.

De senere singlene var plassert i et adskillig mer poprettet terreng, og spesielt populære ble gruppen blant de mer yngre platekjøperne. Ett år etter seieren i Dublin, gikk My Camera Never Lies gikk til topps.

I 1984 satte en bilulykke Mike Nolan ut av spill for flere måneder, mens flere av de andre i gruppen ble skadet. Bucks Fizz bestemte seg da for en pause, der Jay Aston valgte å forlate kvartetten til fordel for Shelley Preston. Det var ikke uten store spalteoppslag i britiske tabloider, og Aston kom vel ikke helt heldig ut av beskyldninger om både det ene og andre. Først 20 år senere opptrådde hun igjen sammen med den originale besetningen.

Bucks Fizz’ siste suksess kom i 1986, og selv om de ikke ble formelt oppløst – kom det ikke ut flere originale album fra gruppen.

Bobby Gee (egentlig Gubby) fortsatte etter hvert med sin egen utgave av Bucks Fizz, mens de andre tre tok en pause etter ha opptrådd som trio. Dette førte til en rekke runder og bråk rundt bandnavnet, og fra 2004 ble det to offisielle utgaver av gruppen: Gees Bucks Fizz – og de andres The Original Bucks Fizz, som de imidlertid måtte endre til OBF i 2012.

OBF bestod i lang tid av 3/4 av gruppen som spilte deres største hits: Cheryl Baker, Mike Nolan og og Jay Aston. I 2018 var det imidlertid slutt for godt for begge fraksjonene.

Gjennom de seks store årene på 80-tallet, stod de under kyndig oppfølging av produsent og låtskriver Andy Hill. Han skulle siden få en rekke store låte,r blant annet i samarbeid med Celine Dion.


BUCKS FIZZ
Making Your Mind Up
(Andy Hill/John Danter) 
1981 RCA
Produsert av Andy Hill
Utgitt på albumet Bucks Fizz