Caramba – Hubba Hubba Zoot Zoot

Caramba var svensk tull fra ende til annen – men det var et vellykket tulleri.

Bak prosjektet stod ABBAs tekniker, Michael B. Tretow (f. 1944), som egentlig het Bo Michael Tretow.

Selv om Tretow for allltid vil bli forbundet som en av hjernene bak ABBAs unike sound, hadde han allliekvel en karriere i popgrupper og som soloartist på 60-tallet. Sammen med Andersson og Ulvaeus produserte han også en rekke innspillinger for andre svenske artister, og blant disse en ung mann ved navn Ted Gärdestad – som hadde vært et stort tenåringsidol i Sverige i første halvdel av 70-årene.

Gärdestad var det eneste andre «bidragsyteren» i Caramba som man vet helt sikkert vet bidro på Hubba Hubba osv., men det ryktes at en rekke andre kjente svenske navn og artister medvirket. Ingen egentlige navn ble nemlig oppgitt på verken album eller single. Produksjonen og bakmennene ble nemlig oppgitt med like rare benevnelser som tekstene. På platecoveret kunne man finne noe slikt som:

  • Recordeli pour Studio Garage De Garbage
  • Picturella par Bengto Hoo
  • Coloretta par cartong: Torsk Prod

Selv plateselskapet, Trash, var tull.

Tretow fikk ikke suksess med Caramba utover Skandinavia, men innspillingen satte allikevel spor etter seg. I 1983 skrapte imidlertid singlen Fedora bunnen av de britiske singlelistene.

I 1986 kom Tretow tilbake med en ny hitlåt både i Sverige og Norge. Under nok et pseudonym, nå som som Professorn, var denne gang tekstlinjene helt forståelige i Den makalöse manicken.

Michael B. Tretow har siden 80-tallet først og fremst blitt kjent som en leverandør av jingler og kjenningssnutter, blant annet til SVT både på skjerm og i radio. Samtidig har han vært svært aktiv i å pusse opp den store ABBA-katalogen til dagens teknologi.

For Ted Gärdestad endte derimot karrieren nokså tragisk. Han tak sitt eget liv i 1997 etter mange år med personlige problemer, kun 41 år gammel.

I 1981 var Hubba Hubba Zoot Zoot en nummer 1 både i Norge og Sverige – og ennå i dag den eneste topplåten på et rent tullespråk.


CARAMBA
Hubba Hubba Zoot Zoot
(Caramba)
1981 Trash
Produsert av Michael B. Tretow
Utgitt på albumet Caramba