Dolly Parton – 9 to 5

Dolly Rebecca Parton har helt siden 60-tallet vært en av amerikanernes store stoltheter, men med svært begrenset kommersiell appell alle steder. I alle fall tilsynelatende.

Noe av det skyldes nok at hennes største låter alle har kommet på tidspunkt da countrymusikken som sjanger var så og si ikke-eksisterende, men også at nordisk presse nok hadde en tendens til å fokusere på helt andre fordeler enn låtskrivertalent og det musikale …

I USA er Parton blants landets mestselgende kvinnelige artister gjennom alle tider , og hun har fått en bråte med utmerkelser. Blant disse 25 listetoppere på de amerikanske countrylistene, og ikke mindre enn 110 innspillinger som på en eller annen måte har klatret inn på Billboards mange spesifikke lister.

Hun oppfattes nok av mange i dag som en ren entertainer, med tallrike TV-show og filmer i tillegg til musikk-karrieren. Allikevel er det som låtskriver Parton virkelig har skrevet seg inn i historiebøkene. Og låter som Jolene og I Will Always Loe You lever videre, nesten femti år etter hennes egen innspillinger av disse tilbake i 1973.

Dolly Parton var født inn i en lutfattig og tallrik familie i bittelille Pittman Center, langt øst i Tennessee. Historien hennes startet da hun sent i tenårene flyttet vestover til Nashville, og i starten hadde hun først og fremst suksess som låtskriver for andre. Bakgrunnen hennes har til tross (eller kanskje på grunn) av suksessen alltid vært til stede i hennes valg av karrieremuligheter, og er en opplagt grunn til den stadige jordnære populariteten Dolly alltid har hatt i statene.

Hun hadde de første årene moderat popularitet på egen hånd, men også i tospann med mentoren Porter Wagoner. Karrieren tok for alvor av i 1972 med utgivelsen av låten Coat of Many Colors – en hyllest til moren.

1981 var året da Dolly Parton for alvor også ble kjent i Norge, selv om selve listeplasseringene uteble. Dette skjedde gjennom lanseringen av filmen 9 to 5 – på norsk noe fryktelig oversatt til Hvordan bli kvitt sjefene. Tittelsporet gikk rett til topps på de fleste amerikanske lister, men smittet ikke umiddelbart over til det europeiske markedet.

I Norge ble den nesten like kjent gjennom en norsk versjon fra Bente Lind , i en nokså andpusten oversettelse.

Låten ble Oscar-nominert for beste filmlåt, og den ga også opphav til både en TV-serie og senere en egen musikal. I USA blir den også regnet som et av de mest fremtredende filmlåtene gjennom historien.

I Storbritannia nådde utgivelsen aldri topp 40, men ble en langtidsselger og har gjennom årenes løp solgt i over millionen. Også i Norge har den gjennom årene fått sertifisert platinum-tall – uten noen gang å ha vært inn på listene. Det er ikke det mange som har oppnådd.

Dolly Parton skulle gjennom tiåret fortsette med sitt på det amerikanske markedet, stadig like populær. I Norge måtte det derimot en duett til med kollega Kenny Rogers for omsider å få henne inn på våre salgslister.


DOLLY PARTON (f. 1946)
9 to 5
(Dolly Parton)
1980 RCA Nashville
Produsert av Gregg Perry
Utgitt på albumet 9 to 5 and Odd Jobs