Freestyle – Vill ha dej

Freestyle var i 1981 et kortvarig, men friskt pust både i Norge og Sverige. Det var ikke så mange andre skandinaviske grupper som våget å satse på bekymringsløs og synthpreget gladpop disse årene.

Flere av medlemmene skulle også preget svensk musikkliv i mange år fremover.

Freestyle ble dannet i 1978 av kvartetten Tommy Ekman (tangenter), Joakim Hagleitner ( trommer), Christer Sandelin (bass) og Anders Uddberg (synth). Alle var jevngamle tenåringer, født i 1960 og 1961.

To år senere ble gruppen utvidet med jentene Diane Corinne Söderholm og Gigi Hamilton.

Med singlen Vill ha dej (stavet Vill da dig på noen utgivelser), fikk de stor oppmerksomhet i Sverige – og låten viste seg å ha appell også i Norge der den ble en av de største svenskspråklige hitsinglene på år og dag.

Også albumet Fantasi gjorde det bra i begge land, og Freestyle befant seg plutselig seilende opp som tenåringsidoler.

En engelskspråklig innspilling vakte ikke store oppmerksomheten, men i 1982 var Freestyle tilbake med nok en svensk hit i Ögan som glitrar. Selv om denne og albumet Modiga agentar ikke solgte like mye som gjennombruddet, oppnådde allikevel Freestyle at låt og album klatret inn også på VGs album- og singlelister.

Imidlertid ble det full stopp i 1983, og Freestyle ble splittet i to. Ekman og Sandelin tok med seg Gigi Hamilton som kun Style – og i 1986 opplevde den nesten-nye trioen at de slett ikke var glemt. Låten Dover Calais, som var et bidrag i svenskenes Melodifestival, gjestet den norske singlelisten i juni dette året – og gjorde det ennå skarpere hjemme i Sverige.

Style holdt sammen til 1989, men det betød slett ikke at navn som Tommy Ekberg eller Christer Sandelin ble borte. Begge skulle få markante karrierer fremover: Ekberg først og fremst som låtskriver og produsent, mens Sandelin skulle få sin egen store solohit i 1990 med Det hon vill ha.

For Anders Uddberg, som så og si var grunnmuren i Freestyles sound, tok derimot det hele en trist retning. Han gikk bort allerede i 1984, 24 år gammel, av en medfødt hjertefeil.

Både Style og Freestyle har vært samlet sporadisk på scenen senere.

Som gruppe var Freestyle blant de første ikke bare svenske, men også nordiske navnene som våget å satse på moderne pop på morsmålet – og både som band og enkeltmedlemmer, har flere vært med på å prege svensk musikkliv like til i dag.

Vill ha dej ble på ny en stor hit i 1998 med Drömhus. Da gjorde låten hva den ikke klarte i 1981: Å gå helt til topps i Norge.


FREESTYLE
Vill ha dej
(Tommy Ekman/Joakim Hagleitner/Christer Sandelin/Anders Uddberg)
1980 SOS
Produsert av Wulf Wahlberg
Utgitt på albumet Fantasi