George Harrison – All Those Years Ago

George Harrison hadde fra midten av 70-tallet konsentrert seg om helt andre områder innen underholdningsbransjen enn musikken.

Hans siste album for Apple, Extra Texture (1975) og hans første for Parlaphone, Thirty Three & 1/3 (1976) – hadde vel ikke akkurat satt verken kritkere eller platekjøpere i brann.

Etter noen år der han blant annet samarbeidet med Monty Python – han finansierte blant annet deres ikke helt ukjente Life of Brian – gikk Harrison først tilbake i studio i 1979. Det selvtitulerte albumet ble ikke noen storselger, og han kom også raskt i klammeri med plateselskapet Warner Bros. som vel nærmest kjørte over Harrisons egne musikalske ønsker.

Neste utgivelse brukte to år på å nå butikkhyllene, der Harrison omsider fant en balansegang mellom egne ønsker og plateselskapets strenge hender. Da var derimot rockehistorien forandret for alltid, etter mordet på John Lennon i november 1980.

Somewhere in England ble utsatt enda noen måneder, og Harrison fant da frem All Those Years Ago – som Ringo Starr allerede hadde spilt inn rytmeseksjonen til. Paul og Linda McCartney ble hyret inn til koringen, og på flere måter ble da singlen en slags halvoffisiell hyllest til Lennon fra de tre gjenværende Beatles-medlemmene.

Albumet ble ikke en like stor suksess som låten, og etter at 1982-utgivelsen Gone Troppo floppet, forsvant Harrison så og si fra forsidene i fem år. Det skal sies at denne utgivelsen vel nærmest var laget for å imøtekomme kontrakten med Warner.

Fra 1987 og utover fikk så Harrison en fin opptur i karrieren. Han ga først ut det Jeff Lynne-produserte albumet Cloud Nine, og han fikk sin friskeste hit på år og dag med I Go My Mind Set on You – som også svippet innom de norske listene.

De tre neste årene samarbeidet han videre med Lynne, Bob Dylan, Tom Petty og Roy Orbison i det smått legendariske Traveling Wilburys, før han etter par roligere år på starten av 90-tallet var med på utgivelsen av Beatles-antologien og den helt nye låten – Free As a Bird.

På tampen av årene gjenfant han sin interesse i indiske toner og rytmer, før han i 1999 var tilbake på forsidene etter et voldsomt knivangrip i sitt eget hjem. Da var helsen, ukjent for publikum, allerede sviktende – og to år senere ble det kjent at han var under behandling for kreft.

Samme år medvirket han på en av de siste originale innspililngene fra Harrisons hånd: På Jeff Lynnes og hans Electric Light Orchestras Zoom.

George Harrison døde 29. november dette året. Ti dager tidligere hadde han sin siste luch sammen med sin to gjenværende venner og medlemmer av Beatles.

Harrison var den glemte Beatle: Fra starten av en undervurdert musiker, sanger og låtksriver. Men i de siste Beatles-årene steg han opp av asken og serverte en klassiker i Something – før han leverte et mesterverk på egen hånd  i All Things Must Pass.

Han var ingen egentlig rockegitarist, men han hadde en egen tone og håndverk som inspirerte en lang rekke senere musikere, og han blir regnet som en av verdens viktigste og største gitarister. Han er også en av svært få artister som står i Rock & Roll Hall of Fame både som soloartist og som bandmedlem.


GEORGE HARRISON (1943-2001)
All Those Years Ago
(George Harrison)
1981 Warner Bros.
Produsert av George Harrison og  Ray Cooper
Utgitt på albumet Somwhere in England