Gyllene Tider – När vi två blir en

Gyllene Tider ble født noe heller ueffent i 1978, da Per Gessle og hans Grape Rock ikke helt klart å bestemme seg for noe bandnavn.

Guttene, som alle var født i årene 1959-62, var også innom navnet Hjärtekrossaren – etter Tom Pettys The Heartbreakers. Besetningen var heller ikke særdeles stabil det første året, men i 1979 ble det hele stabilisert med:

  • Per Gessle på gitar og vokal
  • Mats «MP» Persson (gitar)
  • Anders Herrlin (bass)
  • Göran Fritzon (keyboard)
  • Micke «Syd» Andersson (slagverk)

De fikk samlet seg til en EP-utgivelse, Billy, som vakte oppmerksomhet til plateselskapet EMI. Og i løpet av 1979 var guttene litt plutselig samlet i studioet, der Himmel no. 7 ble deres første ordinære single. Denne ble mildt sagt ignorert av de fleste, men det var bare til svenske radiostasjoner fanget opp B-siden, Flickorna på TV 2.

Raskt ble platesidene likestilt, med det resultatet at singlen stormet helt opp til topps på de svenske låtlistene. Gyllene Tider ble raskt assosiert med uskyldig og leken sommerpop, og midt i en voksende popindustri med tyngende alvor og sterile synthesizere – fant også både gruppen og låtene veien til Norge.

Vinteren 1981 stormet både den nye singlen När vi två blir en og oppfølgeralbumet Moderna tider inn på de norske listene – med stor suksess. Også debualbumet svippet da innom de nedre delene av VGs albumliste. Både låt og album ble liggende i over et halvt år på våre lister.

I 1982 kom kanskje deres største klassiker Sommartider, som imidlertid ikke ble den store hitlåten akkurat da. Albumet Puls solgte heller ikke så bra som de to forrige albumene, men Gessle og Gyllene Tider valgte allikevel å satse videre – denne gang på engelsk.

Imidlertid ble det med forsøket, for albumet The Heartland Café – utgitt i utlandet under bandnavnet Roxette(!) – ble ingen stor suksess.

Året etter ble Gyllene Tider oppløst, og Gessle valgte å satse videre på bandnavnet Roxette – i tospann med Marie Fredriksson. Av de andre bandmedlemmene, har spesielt Persson og Herllin utmerket seg. Førstnevnte har gjentattet ganger samarbeidet videre med Gessle som låtskriver på flere av Roxettes låter.

I ly av nettopp Roxettes gjennombrudd i 1989, kom en ny versjon av Gyllene Tiders Sommartider ut i butikkhyllene – og ble denne gang en adskillig større suksess enn syv år tidligere. Sensommeren dette året klatret den helt til en fjerdeplass på VGs singleliste.

Gyllene Tider har sporadisk, men jevnlig, vært samlet siden – både på plate og turnéer. Samlealbumet Dags att tänka på refrängen släpptes fra 2013, lå på topp i Sverige i mange uker. Og som siden hendte med Gessle og hans «nye» Roxette … Det ble virkelig en «När vi två blir en«.