Jannicke – Svake mennesker

Den mest populære singlen gjennom hele 80-tallet, var fremført av en svensknorsk ungjente som viste og visste at at man ikke skulle skulle komme her og kommer her.

Gry Jannicke Jarlum hadde flyttet til Sverige i 11-årsalderen. Da hun syv år senere vendte tilbake til Oslo, ble hun raskt fanget opp av Arve Sigvaldsen på Talent – som så at her hadde han noe helt spesielt.

I Sverige hadde hun allerede takket nei til platekontrakt etter å ha vunnet en talentkonkurranse seksten år gammel, men etter ha vekslet mellom jobb i Posten og som vokalist for flere band, lå veien åpen for plateutgivelse.

På albumet Min stil fremstod hun med rett-på-sak og enkel rock, med nokså bestemte og oppriktig meninger. Den naive svensknorsken var bare et pluss i margen til imaget som ei ungjente rett fra gatehjørnet. Svake mennesker var riktignok en reggea-låt, men den var ikke tenkt slikt og ble utviklet i studio blant annet med stødig hånd av Marius Müller

Selv om man i ettertid kan si å høre bølgene av new wave i det nokså strippede lydbildet på albumet, hadde flere av låtene like mye til felles med god, gammel rock & roll – en sjanger Jannicke hadde vokst opp med.

Etter at hun vel nærmest ble en norsk superstjerne i 1981, var det også rock som var fortegnet på oppfølgeren My Rock’n’roll Album   – som var et overraskende album av 50-tallets rockeklassikere. Både denne og Draculas datter i 1983 solgt helt greit i Norge, men selvfølgelig uten å komme opp mot den landeplagen Svake mennesker tross alt hadde vært.

Etter et mislykket forsøk på å legge fullstendig over til engelsk i 1985, trakk Jannicke seg ut av både rocken og storbyen, og bosatte seg som butikkhandler på Hamar. Hun kom tilbake i søkelyset på starten av 90-tallet, da hun «avslørte» at hun selv gjorde omtrent alt det hun hadde slått ned på i hitlåten fra 1981.

Hun ble like kjent dette tiåret som «talskvinne» for utenomjordiske, som for musikken. Både bok, plate og TV-programmer om temaet fulgte, før hun endelig gjorde et uventet comeback ti år senere.

Under artistnavnet J-Diva ga hun ikke mindre enn tre nokså vågale CD-er samme dag: Der alle tre fikk terninkast 4 av Dagbladet – til sammen.

2011 kom nok et slags comeback med låten Spela meg, men et påtenkt album kom visst aldri på markedet. De siste årene har hun vekslet mellom husdesign, foredragsholder og kunstner.

Jannicke fremstod i 1981 som en sint, ung kvinne – et par-tre riktige år for sent til å bli stemplet som sint punker. Og med sitt akkurat frekke nok, men ikke for dømmende uttrykk, ble hun også i 1981 vår mest solgt kvinnelig navn – og ga oss en av tidenes store norske klassikere.


JANNICKE (f. 1962)
Svake mennesker
(Gry Jannicke Jarlum)
 1981 Talent
Produsert av Arve Sigvaldsen
Utgitt på albumet Min stil