Joe Dolce Music Theatre – Shaddap You Face

Shaddap You Face har ofte blitt beskrevet som en av 80-tallet mest irriterende låter: En malplassert parodi på italienske innvandrere down under. Men populær, det ble den.

Bak Joe Dolce Music Theatre fant man den Ohio-fødte amerikansk-italieneren Joseph Dolce (f. 1947). Han fartet i USA land og strand rundt med et noe originalt pub-musikalsk-poetisk show, før han strandet i Australia i 1978.

Der etablerte han rollefiguren Giuseppi, som var et slags «blondinedumt» eksemplar av en urtypisk italiensk innvandrer i landet. Shaddap You Face ble i Australia lansert nettopp under Giuseppi-figuren, og låten skjøt raskt til topps på listene der i 1980.

Britene og Epic fanget opp Dolce og lanserte deretter låten under hans eget navn, og singlen ble raskt populær i hele Europa. Den gikk helt til topps i Storbritannia, mens vi nordmenn og våre svenske naboer (fornuftig nok) var noe mer moderate av oss.

Selvfølgelig ble Dolce en døgnflue, og videre singler kom på ingen måte opp mot denne farsotten i 1981. I Australia har han derimot ikke hvilt på laurbærne, og han etablerte seg der som en tekstforfatter og poet, og også som en forholdsvis kjent komponist til andres tekstlinjer.

Andre singler inkluderte titler som Reggae MatildaPizza Pizza og ikke minst You Toucha My Car I Breaka You Face! Flere av disse oppnådde suksess i Australia.

Dolce har også vakt oppsikt for sin klare holdning mot diskriminering mot Australias urbefolkning, noe han også har benyttet seg av til sine stadige one man-shows på puber og småklubber i flere tiår.

Selv om han i dag er anerkjent på flere områder utenfor de mer humoristiske plateutgivelse i Australia, er vel muligens Wikipedias påstand om at 1981-singlen førte til en international recognition av Dolce som artist … noe overdrevet?


JOE DOLCE MUSIC THEATRE
Shaddap You Face
(Joe Dolce) 
1980 Frituna
Produsert av Joe Dolce og Ian McKenzie
Utgitt på albumet Shaddap You Face