John Lennon – (Just Like) Starting Over

8. desember 1980 endret fire skudd fra en forvirret tilhenger rockens historie. John Lennons død markerte overgangen fra myte til legende, og hele repertoaret hans fikk en renessanse som kun var sammenlignbart med Elvis’ bortgang tre år tidligere.

Lennon hadde etter en svært så aktivt førstehalvdel av 70-tallet, trukket seg så og si fullstendig tilbake fra både nye musikkutgivelser og samfunnspolitiske aktiviteter. Onde tunger sier at han stort sett ikke gjorde noe som helst utover å være far for sønnen Sean (f. 1975), men Lennon arbeidet nokså jevnt med demoer og nye låter i leiligheten i New York.

I 1980 følte han at tiden var inne til vende tilbake til albumformatet, og gjennom sommeren ble både nye låter skrevet – og tidligere demoinnspillinger samarbeidet. Prosjektet ble snart utviklet sammen med Yoko Ono som en slags «duett-utgivelse», der annet hvert spor på utgivelsen var signert ektepartet alene – men aldri sammen.

Da singlen (Just Like) Starting Over og albumet ble sluppet henholdsvis i oktober og november 1980, var vel ikke kritikerne akkurat fra seg av begeistring. Men bare det at dette var Lennons comeback og første utgivelse på et halvt tiår, sørget for hyggelige salgstall og plasseringer høyt på listene.

Til topps nådde han derimot ikke før det hele var over. I Norge hadde faktisk ikke singlen en gang nådd VGs toppliste, før den 18. desember startet å selge. Han nådde aldri toppen, Barbra Streisand stanset ham fra det – men i tillegg var tre andre singler innom listene: En nyutgivelse av ImagineWoman – som mange ennå regner som det beste sporet fra Double Fantasy – og duetten med Elton John fra 1974: I Saw Here Standing There.

I USA og «hjemme» i Storbritannia krydde det over av Lennon-låter på lister og radioer vinteren 1981, og det var på denne tiden at en låt som Imagine gikk over fra å være en litt glemt 70-tallsinnspilling til å bli klassiker. Hos britene var den en av tre nummer 1, mens en haug med andre singler nærmest regjerte listeplasseringene nedover denne vinteren.

Lennons død sørget også for en oppvekking av Beatles’ samlealbum, og flere hyllester fra andre artister kom fra navn som Roxy Music og deres utgave av Lennons’ Jealous Guy – og Elton Johns fine, og kanskje litt glemte, Empty Garden.

Tre år senere kom albumet Milk & Honey som var bygget på de mange låtene som ikke var kommet med 1980-utgivelsen. Den største suksessen herfra var låten Nobody Told Me, men utgivelsen skapte langtfra de beste ovasjonene fra verken publikum eller presse.

Utover året valgte Yoko Ono å fraholde seg å utgi mer materiell fra Lennon. Lennons navn levde allikevel videre, og det kom nesten utallige bøker, filmer og dokumentarer av nokså svært varierende kvalitet.

Den musikalske innflytelsen fikk et stort løft på 90-tallet, da flere britiske navn og grupper innen den gryende britpop-bølgen klart refererte til både Lennon og Beatles som forbilder. Oasis’ Liam Gallagher la aldri skjult på sitt største forbilde og ga sin første sønn navnet Lennon.

I Liverpool ble den internasjonale flyplassen omdøpt til Liverpool John Lennon Airport i 2002, og foran legendariske Cavern i samme by – står selvsagt John Lennon og studerer omtenksomt de besøkende og nysgjerrige. I New York, ikke langt fra Central Park, kan man i dag besøke Strawberry Fields.

Lennon var artisten som våget å tale Nixon midt-mot. Han var en stund et stadig uromoment for myndighetene, men samtidig talsmann for en ny og kommende generasjon med nye meningers mot. Med sine udødelige innspillinger, både med Beatles og alene, er han innen rocken en mytisk legende som aldri vil forsvinne .


JOHN LENNON (1940-80)
(Just Like) Starting Over
(John Lennon)
1980 Geffen
Produsert av John Lennon, Yoko Ono og Jack Douglas
Utgitt med Yoko Ono på albumet Double Fantasy