Jon English – Six Ribbons

Historien om Jonathan og Marys reise fra Irland til Australia i Mot alle vindar fenget TV-seerne så mye, at den mannlige hovedrolleinhaveren Jon English et par fattige år ble stjerne både i Norge og Sverige.

Jonathan James English var egentlig britisk, født i dypeste London, men familien emigrerte til Australia da han var 12 år gammel. Fra starten av 70-tallet startet han en rekke opptredener på scenen, spesielt i musikaler, men det var nettopp TV-serien Against the Wind (Mot alle vindar) som ble hans gjennombrudd som skuespiller også på skjermen.

På siden av musikalscenen og skuespillerjobbene, var han også innom flere band dette tiåret: Ett av dem sammen med Mario Millo, som skrev det meste av musikken til Mot alle vindar. English oppnådde flere hitsingler også på egen hånd, og karrieren tok virkelig av i 1977 da låten Words Are Not Enough ble hans tredje nummer 1 i Australia.

TV-serien Against the Wind  ble spilt inn i 1978 og var en storsatsning fra en av Australias største kringkastere, Seven Networks. Den ble solgt til en rekke land i Europa de to kommende årene, og da NRK omsider viste serien i 1981 – var dette ett år etter at svenskene hadde fått stiftet bekjentskap med dramaet.

Tittellåten ble hentet inn og også brukt i serien av filmkomponisten Mario Millo først etter at han hadde hørt English’ innspilling. På TV-skjermen ble den brukt som et gjennomgående tema gjennom alle de tretten episodene, og som eneste land i verden gikk deretter Jon English til topps i Norge med den «vokale» versjonen – Six Ribbons.

I Australia var English en av landets mestselgende artister frem til omlag 1984, mens han i Norge maktet tre hitsingler og fire album på listene i løpet av 1981 og 1982. Foruten Six Ribbons, var Get Your Love Right den største  – en nummer fire i september 1981.

Fra midten av 80-tallet dalte platekarrieren, men English forble et kjent navn på musikalscenen. Han skrev også en del filmmusikk, som til tider ble riktig så godt mottatt. Hans bidrag til stykket Paris i 1991 førte til både lovord og priser i hjemlandet. Dette stykket var basert på figuren fra Trojaner-krigen og var fullt og holdent skrevet og iscenesatt av English selv.

På siden av scenen har han også deltatt i flere filmroller – samt han har fortsatt med forskjellige musikalske prosjekter og band.

Det siste tiåret har han tatt det noe roligere og har engasjert seg sterkt i dyrevern, spesielt på Tasmania. I 2012 var han tilbake der karrieren startet tretti år tidligere, i en oppsetning av Jesus Christ Superstar.

Vi i Skandinavia fikk stifte et nytt bekjentskap med Jon English i 2013, da han opptrådde på Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Dette skulle bli en av hans siste opptredener både her i nord og hjemme i Australia. Han ble et par år senere syk og gikk brått bort av komplikasjoner etter en operasjon av hovedpulsåren.


JON ENGLISH (1949-2016)
Six Ribbons
(Jon English)
1978 Polydor
Produsert av Jon English og Mario Millo
Utgitt på soundtracket Mot alle vindar (Against the Wind)