Marius Müller – Den du veit

Marius Müller var en av Norges mest markante og største talenter, med en rekkevidde nesten to meter over bakken og et hjerte for gitaren som få andre.

Musikkinteressen ble vekket av storebrorens iherdige avspilling av Beatles‘ A Hard Day’s Night, men Jimi Hendrix skulle bli det store idolet.

Müller ble profesjonell gitarist allerede seksten år gammel, og han vakte raskt oppsikt i musikkmiljøet hjemme i Oslo. Det ble mange kåringer som «landets mest lovende gitarist», mens han vekslet mellom band som ScantunesCharlie Band og Salt & Pepper Band.

Etter å ha blant annet hjulpet Jahn Teigen både på scene og album, ble han I 1980 medlem av Lava og rakk å delta på ett av deres album. Teigen samarbeidet han også med gjennom Prima Vera, der han omtrent ble deres fjerde medlem og videre fast samarbeidspartner for Falsk og Mathiesen utover tiåret.

Det var like etter Lavas gjennombrudd Müller startet sin egen solokarriere på norsk. Den du veit ble en ren landeplage, og Müller ble etter hvert omtalt som «han du veit»: Et stempel han ikke fant seg helt fortrolig med. Samtidig som han sang på norsk på album og singler, startet han også bandet Smaa Hender som rakk å opptre på Kalvøya.

Et par norskspråklige album til førte ikke til samme oppmerksomhet, selv om Er’e så nøye’ a? fikk greie salgstall i 1982. Året etter kom låten Carmen, som viste at Müller også behersket de mer neddempede låtene. Carmen blir ofte regnet som en liten juvel blant norskspråklige låter innen pop og rock.

Utover 80-tallet hadde Müller sin egen spalte i VG etter at han hadde vunnet en pop-konkurranse på NRK, og fra 1985 sang han på engelsk – og det i et adskillig hardere og jordnært terreng enn de norske årene. Han dannet omsider trioen Funhouse, som raskt ble kritikeryndlinger og solgte visstnok akkurat nok til at plateselskapet ikke droppet dem og lot dem stå på.

Müller fortsatte ved å samarbeide med de fleste innen pop- og rockemiljøet i Norge, og han deltok ofte som studiomusiker og produsent for en rekke av våre største navn. Han samarbeidet også lenge med Lavas medlemmer, og da spesielt Per Hillestad. I tillegg skrev og produserte han filmmusikk, som til Asfalt og Veiviseren.

Karrieren roet seg kanskje noe på 90-tallet, men Müller stod på videre med både Funhouse og egne prosjekter. Funhouse hadde sin siste spillejobb kun en uke før Müller i mars 1999 omkom i en bilulykke, forårsaket av et hjerteinnfarkt. Et samlealbum året etter solgte riktig så bra, og Müller fikk kanskje først da den oppmerksomheten og anerkjennelsen han lenge hadde fortjent.

I 2009 fikk omsider også Funhouse en listeplassering, da et livealbum suste inn på VGs albumliste.

Venner og tilhengere har siden 2018 ført en aktiv kampanje for å få Marius innlemmet i Rockheim. Han ble senest foreslått nominert i 2020, men ikke funnet verdig en plass blant de store. En av hans egne og selvutviklede gitarer kan allikevel sees i selve museet, og det er vel bare et tidsspørsmål før en av våre fremste slitere innen rocken vil få sin stjerne blant landets «Hall of Fame».

Marius Müller tok tilbake i 1991 avstand fra sin tid som «snill popbamse» de første årene av 80-tallet. Han fikk nok sett de fleste sidene av popbransjen, men musikken hans har de siste tiårene vist å overleve både ham selv og nyere musikktrender.


MARIUS MÜLLER (1958-99)
Den du veit
(Marius Müller) 
1981 Nor-Disc
Produsert av Svein Dag Hauge og Marius Müller
Utgitt på albumet Den du veit