Riki Sorsa – Reggae OK

Esko Richard Sorsa var en veteran inn finsk rock og pop, og med Reggae OK har han ennå i dag Finlands mest populære single i Norge noensinne.

Låten var 1981s bidrag for Finland i dette årets Eurovision. Der gikk det ikke så bra, men han slo da vår egen Finn Kalvik. Singlen ble derimot en hit ikke bare hjemme i Finland, men også i Norge og Sverige. Den var egentlig innspilt på engelsk, men Europa hørte kun en finsk versjon grunnet reglene – og som flere smarte eksperter siden har påpekt: Avstanden fra finsk reggae til Bob Marley virket vel mer sær enn gjennomført.

For Sorsa var dette derimot starten på en stor og lang solokarriere. Han var født og oppvokst i Helsingfors, og fra fjortenårsalderen ble han så og si frelst av de av den nye britiske gitarrocken. En konsert med The Who i den finske hovedstaden i 1966, gjorde at Sorsa var fast bestemt å bli sanger og musiker.

Fra 1969 ble Riki medlem og frontfigur i bandet The Zoo. Her var han medlem i seks år, før de brøt opp like etter deres eneste plateinnspilling i 1975. Han flyttet så over til Jig-Saw et par år, før han reiste til USA og fikk kontakter der blant annet med den amerikanske legenden Kim Fowley, uten at det resulterte i noe langsiktig samarbeid.

CBS fanget ham allikevel opp, og i løpet av 1980 innledet han et samarbeid med Jim Pembroke fra det finske progrock-bandet Wigwam. Det resulterte at Sorsas solodebut Changing Times ble en storselger, og Reggea OK var bare en av flere låter som gjorde det stort hjemme i Finland.

Årene som kom ble fulgt av flittige turneer og opptredener både i hjemlandet og Sverige og Norge (blant annet under Ski-VM i Oslo 1982), og han vekslet hele tiden mellom solokarrieren og deltakelser i andre band og prosjekter.

Fra 1984 forlot han engelske innspillinger og konsenterte seg for det meste å synge på finsk. Han deltok også flere ganger i den finske nasjonale utvelgelsen til Eurovision, ofte med låter som ble langt større hits enn vinnerne.

Original musikkvideo i finsk versjon

Flere av singlene hans er låter hele Finland kjenner, og senest i 2002 ble Kuulen laulan en stor singlehit. Denne var tatt fra Sorsas 20-års jubileum som artist, et samlealbum som inneholdt det meste fra hans langvarige solokarriere og deltakelser i andre band og prosjekter.

Fra 1997 tok Sorsa det noe roligere, selv om han ble en kjent og stor figur i finsk rock. Nyheten om at han led av strupekreft i 2007 ble forsideoppslag, og karrieren ble satt på en alvorlig prøve. Seks lang år fulgte uten nye utgivelser, og først i 2013 vendte Sorsa forsiktig tilbake til studio – da med stemmen i behold, men med sterkt svekket hørsel.

Han ble derimot raskt syk igjen, denne gangen av kreft, og gikk bort i mai 2016.


RIKI SORSA (1952-2016)
Reggae OK
(Jim Pembroke/Olli Ojala)
1981 Ensign/CBS
Produsert av Henrik Otto Donner
Utgitt på albumet Changing Tunes