Sheena Easton – For Your Eyes Only

Tittellåtene til James Bond-filmene var etter hvert blitt en aldri så liten begivenhet, uten at de så langt hadde fått de helt store listeplasseringene i Norge.

Størst suksess til nå hadde Wings hatt med 1974-sporet Live and Let Die, men skotstfødte Sheena Easton startet i 1981 en ny og litt mer popete trend for Bonds åpningssekvenser. Samtlige tittellåter, med unntak av 1983s Octupussy, skulle nå bli solide singlehits på de norske listene.

Sheena Easton, født Sheena Shirley Orr, fra North Lanarkshire utenfor Glasgow i Skottland har hatt en lang karriere i søkelyset. Hun ble veldig aldri noen superstjerne, men på 80-tallet hadde hun egen evne til å alltid komme tilbake med nye hitsingler gjennom hele tiåret.

I Norge var hun først og fremst populær de første årene av tiåret, for etter 1983 har hun aldri fenget de norske platekjøperne. Foruten Bond-låten, fikk hun to små singler til i Machinery (1982) og Telephone (1983), pluss en duett med Kenny Rogers We’ve Got Tonight – også den i 1983.

Med Barbra Streisand som forbilde tok Sheena sin utdannelse innen scene og musikk, før hun giftet seg til etternavnet i 1979. Ekteskapet sprakk nokså raskt, men Sheena beholdt etternavnet og søkte seg mot talentkonkurransen The Big Time. på BBC.

Den vant hun ikke, men hun ble plukket av EMI som ga henne Christopher Neil som produsent. Neil, som senere skulle samarbeide med såvel a-ha som Celine Dion, førte henne raskt opp på de britiske listene med singlen Modern Girl – mens oppfølgeren 9 to 5 ble enda større, og et gjennombrudd i USA.

Denne låten var ikke den samme som årets farsott fra Dolly Parton, men pussig nok var temaet slett ikke så ulikt. I Skandinavia kjennes innspillingen best gjennom Elisabeth Andreassons svenske utgave Han pendlar varje dag.

Fra 1982 og utover ble Easton større i USA enn i hjemlandet, og hun både flyttet til og etablerte seg der som en jevnlig leverandør av hitsingler. Hennes fascinasjon for fashion og mote, utviklet henne som et aldri så lite ikon for fotografene – og hun forble i søkelyset, selv om platesalget varierte nokså mye utover tiåret.

Etter en nokså solid nedtur på midten av tiåret, slo hun tilbake med U Got the Look i 1987 i samarbeid med Prince. Hun samarbeidet også med ham på hans Batman-album to år senere, mens hennes egentlige siste store single kom i 1991 med What Comes Naturally.

Hun forsvant da fra listene etter dette, til fordel for en nokså solid karriere på film og ikke minst på scenen. Blant annet hadde hun store roller på Broadway i både Man of La Mancha og Grease.

Etter dette har hun tatt det nokså roligere, og hun har først og fremst fungert som mor for sine egne barn, samt to adopterte barn hun begge fikk på 90-tallet.


SHEENA EASTON (f. 1959)
For Your Eyes Only
(Bill Conti/Mick Leeson)
1981 Liberty
Produsert av Christopher Neil
Utgitt på James Bond-soundtracket For Your Eyes Only