Christopher Cross – Arthur’s Theme (Best What You Can Do)

Ingen andre filmer i 1982 hadde større publikum i kinosalene enn historien om Arthur, og både single og album fra filmen solgte i store kvantum.

Den amerikanske dramakomedien regnes i dag som en liten klassiker. I voksenpopen regnes Christopher Cross’ ballade det samme, og låten spilles enda hyppig på amerikanske radiostasjoner for de mer godt voksne av oss.

Cross ga aldri ut låten på et eget album, og suksessen i 1981/82 ødela nok på flere måter hans egen karriere. Han hadde nemlig slått gjennom med et brak hjemme i USA med sitt debutalbum i 1979. Låten Sailing gikk like til topps på Billboard, og den var bare en av tre låter som ble enormt populære fra Cross rundt tiårsskiftet.

Christopher Cross het egentlig Christopher Charles Geppert og var fra San Antonio i Texas. Han spilte i lange tider utover 70-tallet i San Antonio-basserte Flash, før han ble fanget opp av Warner Bros. Trygt inne i voksenpopen ga han ut 1979-albumet med stort sett egne låter og ballader, før skaperne av Arthur – selvfølgelig en Warner Bros-film – fanget ham opp til temalåten for filmen.

Bak Best What You Can Do, som låten egentlig het, stod noen av den amerikanske popindustriens toppnavn. Burt Bacharach og Carole Bayer Sager var legender med et utall viktige låter bak seg, og Bacharach hadde blant annet gjort flere låter av Dionne Warwick til klassikere. Med på låtskriverteamet var også Peter Allen, som var kjent gjennom sitt arbeid med rollefiguren Linda fra filmen: Spilt av Liza Minnelli.

Den toppet i USA, gjorde det skarpt hos britene – men balladen var slett ikke populær f.eks. i Sverige. På VG-lista kapret den to førsteplasser med seks ukers mellomrom i mars og april.

Cross egen karriere ble stående litt på vent etter suksesslåten, og hans andre album – Another Page – ble ventende til 1983. Det kom ikke helt opp mot debututgivelsen, men han kapret da en grei hitsingle også i Europa denne gang med All Riight – en nummer 5 i Norge i januar.

Albumet solgte til rundt 500 000 i USA – ti ganger mindre enn forgjengeren.

Deretter stilnet karrieren fullstendig, og Cross forsvant fra listene både hjemme og på vår side av Atlanteren. Noen få låter svippet innom de amerikanske voksenpoplistene, mens han stødig har gitt album like til i dag . Flere av disse har vært adskillig røffere i kanten enn suksessutgivelsene i 80-årene.

Det siste tiåret har det kommet et julealbum, samt en ren akustisk utgivelse. Hans siste utgivelse var Take Me As I Am i 2017.

Med et par låter som snurrer og går på radiostasjonene også i dag, har Cross beholdt et lite og trofast publikum og turnerer stadig rundt i USA.


CHRISTOPHER CROSS (f. 1951)
Arthur’s Theme ( Best What You Can Do)
(Christopher Cross/Burt Bacharach/Carole Bayer Sager/Peter Allen)
1981 WB
Produsert av Michael Omartian
Utgitt på sountracket Arthur – The Album