David Bowie – Cat People (Putting Out Fire)

David Bowie var i 1982 inne i sin mest populære periode blant norske platekjøperne. Først hadde han hatt stor suksess med Ashes to Ashes i 1980, før han deretter gjorde et overasket og kunstnerisk vellykket krumspring med Queen i Under Pressure.

Allikevel var realiteten at Bowie selv på denne tiden slet med å overbevise plateselskapet om han var berettiget flere utgivelser, siden salgstallene spesielt i USA slett ikke hadde vært i samsvar med Ziggy-perioden et lite tiår tidligere.

Cat People ble heller ingen store suksess der, hvor låten i grunnen var et samarbeid der Bowie selv kun stod for tekstlinjene. Han ble hentet inn av produksjonensteamet til filmen av samme navn, der Giorgio Moroder stod som låtskriver og produsent: En Moroder som i 1982 hadde brutt med Donna Summer og som gjennom 80-tallet først og fremst skulle nettopp bli kjent for sine filmlåter.

Cat People ble uansett årets mest populære låt i Norge, om det så gjaldt holdbarhet som antall uker på topp.

Filmen var derimot en noe forunderlig erotisk skrekksak, med Nastassja Kinski og Malcolm McDowell i hovedrollene. Den fikk 18 års-grense her til lands og ble en langt mindre suksess enn musikken, der Bowie kun var engasjert i tittellåten.

Året etter spilte han inn en nyversjon som ble inkludert på Let’s Dance – der Bowie denne gang skapte sin egen hybrid av en slags kjernesunn popmusikk.

Det førte til nok en stor single fra herren – og nok en storselger. Denne gangen også i USA.


DAVID BOWIE (1947-2016)
Cat People (Putting Out Fire)
(Girogio Moroder/David Bowie)
1982 MCA
Produsert av Giorgio Moroder
Utgitt på sountracket Cat People
En nyinnspilling ble utgitt på Bowies 1983-album Let’s Dance