Donna Summer – Love Is in Control (Finger on the Trigger)

Donna Summer fikk et fint gjensyn på de norske listene med noe av et superteam bak produksjonsspakene.

Bak hitsinglen Love Is in Control og det selvtitulerte albumet av året, stod Quincy Jones – og albumet inneholdt låter og bidrag fra store navn som Bruce Springsteen, David Foster, Toto og Yes’ Jon Anderson.

Til tross for et ras av toppnavn på låtskriversiden, ble allikevel albumet ingen stor suksess – og Norge var faktisk det landet single og album gjorde det skarpest i. Det forunderlige var at samtlige bidragsytere, skulle de to neste årene komme skarpt med egne låter og album som skulle sette preg på listene.

Quincy Jones ble vel også legendarisk bare noen måneder senere, da Michael Jackson lanserte Thriller med Jones og flere andre bakmenn fra Summers album bak spakene.

For Summer hadde overgangen fra discodronning til popartist ikke vært helt enkelt. Hun hadde byttet både plateselskap og produsenter, noe som resulterte i The Wanderer (hennes siste med Giorgio Moroder) og måtelig suksess i 1980 – men også i et skrotet album fra 1981. Allikevel ble Summer en av ytterst få artister innen discobølgen som klarte å videreføre en karriere også videre.

Imidlertid ble 1982-utgivelsen, til tross for stjerneteamet, hennes laveste plasserte i USA siden gjennombruddet i 1976. Hun tok da grep og tok enda mer control over både låtskriving og musikk, og dette slo til i 1983 da She Works Hard For the Money ble hennes største 80-tallslåt i USA. Ironisk nok skrapet den bare så vidt bunnen i Norge – som jo hadde vært riktig så kjøpevillige det forutgående året.

Summers karriere falt deretter som en stein utover tiåret. Hennes album i 1984, Cats Without Claws solgte OK, men ikke stor mer – mens 1987-utgivelsen All Systems Go ble en dundrende fiasko. Den ga imidlertid Summer hennes største hit i Storbritannia siden 70-tallet med Dinner with Gershwin, og la grunnlaget for at Summer to år senere satset på britiske produsenter.

For til tross for at Donna Summer i Norge var fullstendig borte på midten av 80-tallet, skulle hun igjen slå tilbake med en ny stor single. Denne gang satt i typisk 80-talls popterreng i samarbeid med tiårets mest suksessfulle låtskrivertrio: Stock, Aitken og Waterman.

Låten som tok Summer tilbake til de norske listene i 1989, het typisk nok: This Time I Know It’s For Real.


DONNA SUMMER (1948-2012)
Love Is in Control (Finger on the Trigger)
(Quincy Jones/Merria Ross/Rod Temperton)
1982 Geffen
Produsert av Quincy Jones
Utgitt på albumet Donna Summer