Falco – Der Kommissar

Falcos suksess i 1982 skulle bare bli en liten forsmak på hva som siden skulle komme fra den østeriske artisten – men Der Kommissar ble allikevel en av årets mest utpregede hitlåter.

Wien-fødte Falco – Johann Hölzel – var en herre med solid musikalsk bakgrunn. Han spilte piano fra fireårsalderen, og fra tenårene spilte han bass i flere band. Han ble oppdratt i et katolsk hjem med enslig mor, noe som skulle komme til synlig i tekster – og ikke minst videoer – ut gjennom hele karrieren.

Artistnavnet tok han visstnok etter den østtyske skihopperen Falko Weisspflog, som var en folkhelt i Berlin hvor Falco oppholdt seg noen år på tampen av 70-tallet.  Med det noe hardtslående bandet Drahdiwaberl var han bassist helt frem til 1983, der han virkelig fikk bruk for basskunnskapene da musikken var nokså kompleks for noe større gjennombrudd.

Gjennom Drahdiwaberl fikk han kontakt med produsenten Robert Ponger, som også skaffet ham platekontrakt på det østeriske selskapet GIG. Resultatet ble langt fra jazzrocken og punkelementene Falco hadde vært innom til da i karrieren, og albumet Einzelhaft bar preg av eksperimentering med rapp og synthpop. David Bowie var en klar inspirasjon på flere av låtene, ikke så rart da Falco selv hadde bodd i Vest-Berlin under Bowies tre Berlin-album på slutten av 70-tallet.

Der Kommissar (kommisæren) ble overraskende en suksess i Skandinavia, foruten hjemlandet og Tyskland. Det ble den første singlen helt og holdent på tysk som ble en stor hit i Norge – og den første østeriske siden schlageren Seeman med  Lolita i 1961!

Singlen ble ikke utgitt på det britiske markedet, men den ble allikevel lagt merke til. Bandet After the Fire spilte inn sin versjon av låten, og denne klatret da til nummer 25 på Billboard i engelsk utgave. Også et navn som Laura Branigan brukte sporet på hennes debutalbum, som nettopp kom i 1982.

Falcos oppfølger, Machine Brent, ble en mye mindre hit – men også denne maktet å innta de norske listene (nr. 4). Albumet nummer to, Junge Roemer, i 1984 ble derimot en stor flopp utenfor de tyskspråklige landene.

Falco søkte da samarbeid utenfor det tyskspråklige markedet, blant annet med de nederlandske Bolland-brødrene og eksperimentering med en blanding av tysk og engelsk i låtene.

Det skulle vise seg å bli noe av en innertier. På høsten 1985 kom Falco 3 – anført av store singler som Rock Me Amadeus og Jeanny.


FALCO (1957-98)
Der Kommissar
(Robert Ponger/Falco)
1982 GIG
Produsert av Robert Ponger
Utgitt på albumet Einzelhaft