Frida – I Know There’s Something Going On

Da Frida gikk i studio våren 1982 for å spille inn sitt første soloalbum siden 1975, var det helt bevisst å fjerne seg så mye som mulig fra ABBAs sound.

Med Phil Collins som produsent, ble resultatet ikke overraskende preget av trommer mikset med gitarer og Fridas kjølige stemme. Albumet Something’s Going On og tittelsporet ble store suksesser verden over, men pussig nok ikke i Storbritannia.

Halvt norske Anni-Frid Lyngstad var et kjent navn for svenskene da hun i 1971 startet samarbeidet med Andersson og Ulvaeus. Hun hadde erfaring fra lokale grupper i en mer jazzpreget sjanger, da hun i 1967 vant svenskenes stolthet Skansen.

Flere singler fulgte ut tiåret med måtelig suksess i Sverige, men hun ble allikevel kjent gjennom scene og TV-opptredener og samarbeid med andre artister.

I 1971 og 1975 kom to godtselgende soloalbum, begge produsert av Andersson og Ulvaeus. Det første ble hennes store gjennombrudd i Sverige, mens album nummer to, Frida ensam, blant inneholdt den svenske originalversjonen av Fernando.

Ut tiåret ble det naturlig nok ikke tid og rom for flere soloprosjekter, da ABBAs karriere tok fulsltendig av. Først våren 1982, da gruppen tok en pause etter hva som ble deres siste studioutgivelse The Visitors, fikk Frida anledning til igjen å forsøke seg på egen hånd.

At det var Phil Collins som ble hyret inn som produsent, var heller ikke tilfeldig. Sammen med Genesis hadde han nemlig vært den første utenfor ABBAs egne rekker som i 1980 hadde fått spilt inn et album i Polars studio.

Etter suksessen i 1982, vendte Frida tilbake med Shine i 1984, denne gang med Steve Lillywhite bak spakene. Det ble ingen stor suksess, og utover noen få singler i hjemlandet – ble Frida nå et mer navn for kjendispressen enn for musikkmarkedet i et tiår fremover. I motsetning til hennes kollega, Agnetha Fältskog, var hun ikke engstelig for å vise seg frem – og hennes ekteskap med prinsen Reuss og hennes bopæl i Sveits gjennom flere år, var stadig tilbakevendende i ukebladene.

Først i 1996 var hun tilbake: Da med et album på svensk, Djupa andetag, i samarbeid med Anders Glenmark. Dette solgte riktig så hyggelig både i Sverige og Norge, og låten Även en blomma fikk god spilletid på radio.

Siden dette har hun bare sporadisk opptrådd musikalsk, og valgt å konsentrere seg om veldighetsarbeid.

I 2010 kunne hun høres i samarbeid med den svenske musikeren Georg Wadenius, før hun tok seg en ny pause. Hva som siden hendte, er vel som man pleier å si: Historie.

ABBAs solide comeback på høstparten i 2021 ble hennes første innspillinger på 25 år.


FRIDA (f. 1945)
I Know There’s Something Going On
(Russ Balllard)
1982 Polar
Produsert av Phil Collins
Utgitt på albumet Something’s Going On