Kim Wilde – Cambodia

Kim Wilde ble sendt inn i musikken og studioet via en kjent far og en talentfull bror, og det utnyttet hun fullstendig utmerket.

Dåpsnavnet hennes var egentlig Smith, akkurat som faren – Marty Wilde – egentlig het Reginald Leonard Smith. Han var en av britene største rock & roll-artister på 50-tallet, men i Norge var han dels for tidlig ute til å oppnå noen listesuksesser. Derimot var han kjent for mange nordmenn gjennom Glen Campbells innspilling av hans By the Time I Get to Phoenix fra 1969.

Marty giftet seg med ei korjente, og dermed fikk Wilde-barna både musikalitet og sang inn med blodet. I 1980 takket legenden Mickie Most i selskapet RAK ja til en rekke demolåter lillebror Ricki og far Mary hadde sendt inn med den da 18 år-gamle Kim bak mikrofonen, og singlen Kids in America ble en stor suksess året etter. Det pussige var at låten egentlig var tiltenkt broren, og ikke Kim selv.

Låten kom høyt på listene i hele verden, men Norge var ett av de landene der den satte minst spor av seg – med en enslig niendeplass sommeren ’81. Adskillig større ble oppfølgeren Cambodia og albumet Select i 1982, der Wilde la om stilen i retning synthpop – etter å ha flørtet med forskjellige sjangre på debuten.

Cambodia ble liggende på VGs singleliste i hele atten uker, og albumet solgte også jevnt og bra. Kritkerne var derimot ikke helt begeistret, og spesielt britiske presse savnet det mer eksperimentelle fra forgjengeren. Låten ble en av årets største hits i Frankrike med millionsalg – og den toppet i Sverige.

Wilde så ut til å bli en døgnflue i Norge, siden det skulle gå noen år før hennes neste store single kom her. To album – og flere singler – fulgte i både 1983 og 1984, som førte med seg en rekke mindre hits hjemme i Storbritannia, og det virket som om Wilde ikke helt klarte å levere nye låter opp mot de to store låtene fra starten av tiåret.

I 1984 floppet hennes Teases and Dares omtrent i hjemlandet, men den ble en fin suksess i Tyskland. Selv om låten og singlen The Second Time aldri kom inn på listene i Norge, fikk den alliekvel en god del radiospilling – og slikt sett var ikke Kim Wildes navn helt forsvunnet fo norske lyttere.

Låten som skulle bringe henne tilbake til toppen – og vel så det – ble en fullstendig omarbeidet innspilling av Supremes‘ You Keep Me Hangin’ On. Da viste kalenderen 1986.


KIM WILDE (f. 1960)
Cambodia
(Ricki Wilde/Marty Wilde)
1981 RAK
Produsert av Ricki Wilde
Utgitt på albumet Select