Nicole – Ein bisschen Frieden

17 år gamle Nicole Seibert formelig parkerte både Jahn Teigen og seksten andre konkurrenter i årets Eurovision, og fikk med sitt lille fredsbidrag en av tidenes mer minneverdige seire i konkurransen.

Nicole var fra Saarbrücken i Saarland, Tysklands minste delstat om man ser bort fra storbyene. Hun ble scenevant allerede som syvåring, og knapt skoleferdig i 1980 ble hun oppdaget av produsenten Robert Young på en sangfestival i Schwäbisch Hall i Baden-Württemberg. Young introduserte henne for Ralph Siegel og plateselskapet Jupiter, og i 1981 kom hennes debutsingle, Flieg nicht so hoch mein kleiner Freund.

Denne ble en stor suksess på de tyske listene og gikk helt til nummer to. Singlen gjorde det også bra i Sveits og Østerrike. Hun var dermed allerede et kjent navn for TV-seerne, da hun et halvt år senere stilte opp i den dengang vesttyske nasjonale uttakningen til Eurovision.

Ein bisschen Frieden vant der overlegent, og en enkel fremføring og en iørefallende låt var det som skulle til at også resten av Europa fulgte etter. Den ble en av tidenes mest populære vinnere og ble innspilt på flere språk. I Norge foretrakk vi den tyske versjonen, mens britene ble overbevist nok til å sende hennes engelske innspilling helt til topps. Ennå i dag er Nicole den foreløpige siste vinneren av Eurovision som har toppet Storbritannias offisielle singleliste.

For komponist Ralph Siegel var også seieren noe av en triumf. Dette var hans fjerde bidrag på rad for Vest-Tyskland, og selv nordmenn hadde ført hans prosjekt Ddschinghis Khan til noe av sommerslager i 1979. Siegel skulle senere levere jevnlige bidrag til Eurovision nesten like til dags dato, men ingen kom opp mot fredslåten i 1982: En låt som først og fremst handlet om freden inne i oss, og var alt annet enn politisk motivert.

Nicole fikk en minislager til med Give Me More Time i august senere på året, og albumet og oppfølgeren Meine kleine Freiheit sørget for at hun i Norge unngikk et døgnflue-stempel, da dette solgte riktig så bra i årsskiftet til 1983.

På hjemmebane fikk hun nok en stor hit med Ich Hab’ Dich Doch Lieb i 1983, og samme år vant nok en stor festival – World Popular Song Festival – i Tokyo. Deretter dalte karrieren nokså kraftig, men først og fremst fordi hun midt inne i suksessen fullførte videregående, samtidig som hun giftet seg og fikk ei datter.

På 90-tallet fikk hun så en renessanse som artist, denne gang trygt plantet i tysk schlagerland og voksenpop. For hennes 1999-utgivelse fikk hun en ECHO-nominasjon, den tyske platebransjens svar av Spellemannsprisen. Etter flerfoldige år på Siegels selskaper, ble hun i det nye årtusenet signert til Sony – og på de siste albumene har hun styrt karrieren selv.

Nicole er ennå i dag et godt og kjent navn innen det tyskspråklige markedet, og i hennes siste utgivelse kom i 2019 med den selvsigende tittelen 50 ist das neue 25.


NICOLE (f. 1964)
Ein bißchen Frieden
(Ralph Siegel/Bernd Meinunger)
1982 CBS
Produsert av Robert Young
Utgitt på albumet A Little Peace