Roxy Music – More than This

Roxy Music startet i et smart og alternativt glamrock-land, for å ende opp som en kritikerrost og sofistikert poprock-gruppe. De oppnådde sin største suksess i 1982, akkurat i tide før de ble oppløst.

Primus motor var hele tiden vokalist og keyboardist Bryan Ferry (f. 1945), der resten av besetningen helt siden starten i 1971 var mildt sagt vekslende. Imidlertid var hele tiden gitaristen Phil Manzanera (f. 1951) medlem, ved siden av Andy Mackay (f. 1946) på blåsere som ble medlem fra 1972. Blant andre tidlige medlemmer, må legenden Brian Eno veksles – samt trommis Paul Thomson, som igjen av ble inkludert i bandet i en gjenforening 2001.

Både Roxy Music og noe senere Ferry oppnådde raskt suksess i Norge, til tross for at musikken egentlig ikke «burde» nådd ut til de store massene. Men ved å dra veksler både på glamrocken, der de blandet inn adskillig mer originalitet enn samtidige grupper, vant de raskt kritikernes hjerter – og et lite, men trofast publikum. De ble med sin musikalske dyktighet noe av et forbilde for samtidige glam-ere, og har nok noe skyld i at et band som Sweet forstod at det var mulig å nå frem med egenskrevet musikk – og ikke bare hits levert av plateselskapene.

Seks av Roxy Musics syv første album gjestet VGs LP-liste i årene 1973 til 1976, selv om de ikke fikk noen hitlåter. Da de deretter tok en kort pause, fikk også Bryan Ferry selv finn oppmerksomhet med sine to album fra 1976 og 1977.

Pausen var et smart trekk, da rocken – bortsett fra punkbølgen – var fullstendig død på listene på slutten av 70-tallet. Da Roxy Music vendte tilbake med Manifesto i 1979, var de glemt av de norske platekjøperne. Men disse våknet igjen da discoen forsvant, og Flesh & Blood kom på markedet i 1980. Denne ga oss også trioens første singlehit i Norge med Jealous Guy – en låt som toppet de britiske listene.

På disse to albumene seilte Roxy Music på sin egen sti og sjanger, med kombinerte uttrykk fra både pop og rock. Stilen ble roligere og innadvendt – men ikke mindre melodiøs. Deres siste originale utgivelse Avalon var kulminasjonen, et album som har blitt en aldri så liten klassiker i ettertid.

More than This var første single herfra, og gjorde det noe dårligere enn Jealous Guy fra vinteren 1981. I Norge ble den imidlertid større, der den klatret helt til nummer 2 på VGs singleliste, med råflotte 21 uker inne på listen.

Avalon ble en storselger, og ingen andre album solgte mer dette året i Norge.

Etter det som ble avskjedsturne, la Roxy Music dretter inn årene – mens Bryan Ferry fortsatte en fin solokarriere. Hans tre utgivelser fra 1985 til 2001 solgte alle fint – også her hjemme, med 1985-låten Slave to Love som hans største låt og single.

90-tallet ble preget av at både Roxy Music og Ferry kom noe i skyggene, men fra 2001 har de vært gjenforent flere ganger som en kvartett – men et nytt nesten-annonsert album har aldri sett dagens lys.

Hjemme på de britiske øyene har Roxy Music et ikon-status som har formet mangt et band i fire tiår. De inspirerte til nye veier og stiler både i klesstil og bak spakene, men viste samtidig at det var mulig å vekke oppsikt med nokså outrerte kostymer, i tillegg til en solid musikalsk dyktighet i bakhånd.


ROXY MUSIC
More than This
(Bryan Ferry)
1982 Polydor
Produsert av Rhett Davies og Roxy Music
Utgitt på albumet Avalon