Steve Miller Band – Abracadabra

Steve Miller var en av sliterne innen amerikansk rock, et slikt navn som bare sporadisk dukket opp også på europeiske radioer og spillelister.

Steve Haworth Miller selv – f. 1943 – opererte egentlig godt innen bluesrocken, med noen solide sidesprang til popmarkedet i tiåret fra 1975 til midtveis på 80-tallet. Bandet var hans musikalske backinggruppe, med stadig skiftende besetning.

Miller startet karrieren i Chicago for å dyrke interessen for blues-musikken, et Chicago som alltid hadde vært kjent sin særegne og svært populære bluesstil. Interessen førte ham derimot raskt til London, til den gryende bølgen innen sjangeren der.

Miller blandet også inn psykedeliske impulser i musikken og hans og bandets første utgivelser var heller eksperimentelle. De ble ingen umiddelbare favoritter hos britene selv, men i USA solgte de jevnt og trutt av en rekke album fra slutten av 60-tallet og et lite tiår fremover.

Fra 1973 ble stilen forenklet, og Miller fikk stor suksess med både albumet og låten The Joker. Den gikk like til topps i USA, men igjen uten å imponere noen som helst på vår side av Atlanteren. Det skulle derimot endre seg nesten 20 år senere, da sporet gjennom en Levi’s-reklame tok et solid comeback og toppet de britiske listene. Og snek seg helt opp til andreplass på VGs singleliste.

Det hører med til historien at danseorkesteret Eddy Zoltans spilte inn en norsk versjon, riktignok på engelsk, til Treff-serien – slik at nordmenn slett ikke var helt ukjent med «jokeren».

Milevis unna bandets innspillinger i overgangen til 70-tallet, ble det allikevel 1982-utgivelsen Abracadabra som ble Milers store hit i Norge – og Europa for øvrig. Også denne toppet hjemme i USA og solgte i over millionen der.

Låten ble en slik innspilling «alle» har hørt, men få klarer å plassere. Kanskje ikke så rart, da Millers videre karriere – i alle fall kommersielt – ble mildt sagt variabel. Oppfølgeren Italian X-Rays, satt midt inne i et typisk 80-talls lydbilde – ble en dundrende fiasko.

Miller vendte deretter trygt tilbake til røttene og bluesen, og lot heller salgstall være salgstall. I ettertid et godt valg, da han hjemme i USA fortsatte å være et populært og etter hvert respektert navn innen sin sjanger.

Fra 1995 var han svært lite aktivt på platefronten, men i 2010 slo han tilbake med sine første innspillinger på over femten år.

I USA er Steve Miller stor nok til en plass i Hall of Fame, mens han her hjemme hviler på laurbærene av de mer kommersielle The Joker og nettopp Abracadabra.


STEVE MILLER BAND
Abracadabra
(Steve Miller)
1982 Capitol
Produsert av Steve Miller og Gary Mallaber
Utgitt på albumet Abracadabra