Survivor – Eye of the Tiger

Survivor var blant de mange bandene som frontet en gryende bølge av erketypisk amerikansk radiorock, midt mellom ufarlig tungrock, gitarer og refrenger.

Frem til 1982 hadde de imidlertid kun hatt en enslig topp 40-hit i USA, selv om frontfigur og keyboardist Jim Peterik (f. 1950)  slett ikke var ukjent med suksess etter at han hadde vært medlem av Ides of March som hadde hatt et riktig så stort publikum på 70-tallet.

Besetningen var mildt sagt variabel helt fra bandets start i 1978, og foruten Peterik var kun vokalist og gitarist Frankie Sullivan noenlunde med på notene gjennom årene. Da Peterik la inn årene i 1996, var det Sullivan som fikk videreføre bandnavnet – og han fortsatte som frontfigur i bandet like til dags dato.

Survivor ble en døgnflue i Norge. Suksessen i 1982 skyldes en eneste ting, og det var at de ble forespurt av Sylvester Stallone til å lage en temalåt til Rocky III: En film som ble en enorm suksess dette året, og gjenetablerte Rocky-serien som en gigantisk kommersiell suksess for både Stallone og filmselskapet MGM.

Låten var spesialskrevet for filmen, selv om den ble tittelsporet også for Survivors album av året. Frasen Eye of the Tiger nevnes også flere ganger gjennom selve filmen.

Sjangermessig forespeilet singlen bølgen av «radioheavy» som skulle komme fem år senere, og kanskje var det derfor at låten ble en av de mest spilte på amerikanske radioer gjennom hele tiåret. Den karakteristiske og lett gjenkjennelige introen har også blitt bruke like frem til i dag i så vel reklamer som en mengde andre TV-serier og filmer.

I Norge klarte Survivor på ingen måte å følge opp denne suksessen, og fikk aldri siden en singlehit. Etter et par labre år viste de derimot muskler hjemme i Statene og fikk i 1984 en stor hit der med I Can’t Hold Back.

Året etter bidro til den fjerde Rocky-filmen, og Burning Heart gjorde det skarpt både i USA og i Storbritannia. Is This Love gjorde det nesten like bra året etter, men fra da av forsvant bandet fullstendig til fordel for adskillig yngre og nyere navn innen amerikanske radiorock.

Formelt ble bandet oppløst mot slutten av 1988, men fem år senere var de sammen igjen med en ny best of-samling og en stil i retning av en mer autentisk bluesrock-retning. De fortsatte, med vokalist Sullivan, som et live- og klubband – og satset vel aldri på et virkelig comeback. Et par album i 1996 og 2008 ble stort sett forbigått i stillhet.

Vokalist på siste ugivelse var forøvrig Robin McAuley, et navn en del vil gjenkjenne fra MSGs nesten-hit fra tidlig 90-tall: When I’m Gone.

Eye of the Tiger blir ofte regnet som en av 80-tallets mest gjenkjennelige singlehits, og i salgstall er den med sine anslagsvis ni millioner blant de større slagerne dette tiåret.


SURVIVOR
Eye of the Tiger
(Frankie Sullivan/Jim Peterik)
1982 Scotti Brothers
Produsert av Frankie Sullivan ogJim Peterik
Utgitt på albumet Eye of the Tiger