Taco – Puttin’ On the Ritz

Irving Berlins klassiker og både film- og scenelåt fra 1929, fikk bokstavelig talt nye rytmer å hvile seg på, da nederlandske Taco laget en av 1982s mest merkverdige innspillinger.

Taco Ockerse (f. 1955) var fra Indonesia, men som mange andre fra den tidligere nederlandske kolonien, endte han opp i «moderlandet» Nederland etter å ha bodd store deler av oppveksten omtrent i halve verden.

Han gjorde en solid karriere gjennom 70-tallet på scenen, og spesielt i musikaler, og bidro blant annet på store oppsetninger av Spelemann på taket, blant annet i Hamburg. Fra 1979 satset han også på musikken noe utenfor musikkscenen med bandet Taco’s Bizz.

RCA fanget han opp to år senere, og resultatet ble et helt album fylt av nye og moderne synth-versjoner av låter Taco var godt kjent med fra scenen. Her var det Broadway-låter tiår tilbake satt i moderne rytmer, og det hele ble frontet av Puttin’ On the Ritz, som ble en stor hit – også i USA. Imidlertid ble den oversett hos britene, og tilbake i 1982 var det svært uvanlig at en single ble stor i Norge og USA – men ikke i Storbritannia.

Taco forlot scenen i 1982 og 1983 for å surfe på denne suksessen, men han klarte aldri å få noe flere større hits utover 1982. I Mellom-Europa strandet oppfølgeren, en like underlig utgave av Singin’ in the Rain, på de nedre delene av listene.

Taco la snart bort det meste eksperimentelle av musikken, og konsentrerte seg mer om tradisjonelle innspillinger av Broadway-låter og musikalslagere. Markedet ble først og fremst Tyskland, hvor han også fotsatte med roller både på scene og også etter hvert som skuespiller i TV-produksjoner.

Etter et stille tiår på 90-tallet, ble han en del av 80-talls-renessansen i Tyskland inn i det nye tiåret, mens han siden har opptrådd flere ganger i Russland.

Puttin on The Ritz lever imidlertid videre i dag, men kanskje mer i Fred Astaires svingende og klassiske fremføring fra 1946. Hva låtskriver Iriving Berlin mente om innspillingen i 1982 vites ikke, men 92 år gammel var det godt mulig han overhørte Tacos innspilling.

Overlevde gjorde han, for Berlin gikk bort først i 1989 – 101 år gammel.


TACO
Puttin’ On the Ritz
(Iriving Berlin)
1982 RCA
Produsert av Taco
Utgitt på albumet After Eight