Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart

Bonnie Tyler hadde ikke helt klart å følge opp suksessen etter gjennombruddet i 1978. Etter fire album trygt innenfor «britisk pop», byttet hun derfor både manager og plateselskap – og kom tilbake med en storslått ballade.

Hennes to album fra 1979 og 1981 hadde kommet uten hitsingler, med begge solgte nok til å svippe innom de nedre delene av VG-lista. Hun brøt deretter med managerne og låtskriverne Scott og Wolfe og hyret inn Davd Aspden, som deretter satte henne i kontakt med Meat Loafs guru Jim Steinman.

Disse to hadde nylig brutt samarbeidet etter å ha håvet inn millionsalg for Bat Out of Hell. Både Steinman og plateselskapet CBS fant Bonnies stemme som midt i blinken for videre stormannsgalskap, og resultatet ble en av årets største ballader – på alle måter.

Låten var egentlig titulert som Vampires in Love, og etter å ha presentert en uferdig versjon ovenfor Bonnie – skrev Steinman om låten til en endelig utgave. Meat Loaf har ofte hevdet at singlen var tiltenkt ham, men Bonnie Tyler har i alle år nektet for dette.

Som single lå den på topp i Norge i fem uker i mai og juni 1983, mens albumet Faster Than the Speed of Night ble et av årets mest solgte album. Tittelsporet snek seg også inn på VGs singleliste i noen få uker.

I februar 1984 slo hun seg sammen med Shakin’ Stevens på hans Rockin’ Good Way (nr 4), som skulle bli hennes siste hitsingle i Norge på fire år. Internasjonalt fikk hun imidlertid igjen en stor hit med Holding Out for a Hero fra filmen Footloose, en låt som nordmenn glatt overså.

Hennes to neste album solgte også svært bra i Norge, selv om disse på det engelskspråklige markedet falt gjennom. Secret Dreams and Forbidden Fire i 1986 gjorde det blant annet meget skarpt i Frankrike, mens Hide Your Heart først og fremst ble omfavnet i Skandinavia og Mellom-Europa. Sistnevnte kjennetegnes av en forunderlig rekke med låter som senere ble hits med andre artister, deriblant The Best (nr. 9/VG) i en senere versjon av Tina Turner.

Bonnie Tyler gjennomførte kontrakten med CBS med et samlealbum i 1989 der hele karrieren tilbake til 1976 ble oppsummert. Det var igjen tid for et bytte av både selskap og sjanger, og denne gangen gikk turen til Tyskland, Hansa og europopens gudfar: Dieter Bohlen.

Bitterblue skulle i 1991 bli en høyst overraskende suksess, også internasjonalt, etter først å ha vært tiltenkt kun for det nordiske markedet.

Nesten 20 år senere ble Total Eclipse of the Heart igjen en nummer 1 i flere land. Denne gangen i en lett oppusset fransk versjon av Tyler selv i samarbeid Kareen Antonn.


BONNIE TYLER (f. 1951)
Total Eclipse of the Heart
(Jim Steinman)
1983 CBS
Produsert av Jim Steinman
Utgitt på albumet Faster Than the Speed of Night