F-R David – Words

Den eneste nummer 1-singlen i Norge fra Tunisia, ble også en av tidenes største døgnfluer. Elli Robert Fitoussi hadde riktignok franske røtter, og det var også først og fremst på det franskspråklige markedet han både før og etter Words hadde suksess.

Artistnavnet F-R. David brukte han allerede fra slutten av 60-tallet, og gjennom det kommende tiåret etablerte han seg som en dyktig gitarist og studiomusiker nokså langt fra popmarkedet han i dag er mest kjent for.

Han hadde noen få singler i eget navn på tampen av 60-årene, før han i den spede starten av 70-tallet samarbeidet med et såpass kjent navn som Vangelis. Deretter ble David medlem av det mer eksperimentelle bandet Les Variations, før han forlot både Paris og Europa og satte kursen mot New York.

I USA fikk han solid erfaring i studio gjennom samarbeid med flere store navn, deriblant Toto og Michael Kamen. Imidlertid ønsket David seg tilbake til Paris og en egen karriere, og i 1981 gikk han i studio og bestemte seg for å satse mot popmarkedet. Selv om gitaren, stratocasteren, alltid var med David både på bilder, videoer og opptredener, var den nye stilen sterkt preget av syntetiske lyder og keyboards.

I den første versjonen på tampen av 1981, slo Words til umiddelbart i Frankrike og Monaco. Sistnevnte miniputt var faktisk nokså viktig for promotering av fransk populærmusikk, da landets TV-stasjon ennå på denne tiden var langt mer kommersiell i snittet enn de fleste franske konkurrenter. I tillegg nådde de monegaskiske radiosendingene langt inn i både Frankrike og nabolandene.

Words ble deretter spilt inn på nytt et lite år senere, og det var denne versjonen som også nådde Nord-Europa på tampen av året. I desember gikk den til topps på VGs singleliste og ble værende der i nesten tre måneder. Først i mars 1983 forlot den toppen, forunderlig nok da slått tilbake av en ny døgnflue fra Rene & Renato.

I Storbritannia gikk låten like til nummer to, mens den maktet å karre seg opp til 62 på Billboard – ikke så ille med tanke på det typiske europeiske uttrykket i låten. Britene laget også en liten konkurrent, da «gode, gamle» Tremeloes omtrent fikk en minihit med en samtidig innspilling.

Også albumet ble en storselger, men ingen flere store singler kom fra David verken før eller siden. I Norge fikk han sin eneste listeplassering siden, da albumet Long Distance Flight såvidt klatret inn på albumlistene i februar 1985.

De neste årene forlot han europopen og mikset flere sjangre, noe som sørget for dalende salgstall – men også større respekt både i musikkretesene og blant kritikere. Han trakk seg tilbake som aktiv artist på 90-tallet, før han vendte til rockerøttene mot slutten av tiåret. Siden har han bokstavelig talt gjort hva han ville og spilt på sine egne strenger.

I 2013 dukket han opp på Röyksopps prosjekt, LateNightTales.

Words ble siden gjenutgitt i nye versjoner i både 1997 og -99, men bare med moderat suksess.

Tilsynelatende en artist det store publikumet knapt har hørt navnet av siden suksessen i 1982, ble F-R David en inspirasjon videre for europeisk popmusikk. Hans innspillinger fra 1981-83 ble videreført av spesielt tyske produsenter i årene som kom, og mye av den såkalte euro-popen som ble populær ut tiåret var inspirert av Davids korte, kommersielle glansperiode.


F-R DAVID (f. 1947)
Words
(Robert Fitoussi/Marty Kupersmith/Louis S. Yaguda)
1982 Carrere
Produsert av Frédéric Leibovitz
Utgitt på albumet Words