Jahn Teigen & Anita Skorgan – Do-re-mi | Friendly

1983s mest omtalte par i fedrelandet var Jahn Teigen og Anita Skorgan. Friendly og albumet Cheek to Cheek ble en av sommerens store suksesser, etter at paret også hadde vært på en Eurovision-tur til München et par måneder tidligere.

Der kom Do-re-mi på Teigens beste plassering internasjonalt med en niendeplass, og på hjemmebane skjøt den opp til nummer 2 på VGs singleliste. Låten var skrevet av paret sammen, men var egentlig en soloutgivelse med Teigen alene.

I den norske finalen var ikke Skorgan på scenen i det hele tatt, for der stod nemlig Wenche Myhre. Wenche ble imidlertid nærmest tvunget ut av prosjektet, da hun også deltok i den tyske utvelgelsen. Do-re-mi spilte hun deretter inn alene til hennes egen utgivelse av året, Vi lever.

Friendly og albumet Cheek to Cheek var mye Skorgans håndverk. Hun produserte det hele, der de 10 låtene var skrevet i solid samarbeid med Teigen og blant annet Herodes Falsk. Det var Teigens første engelskspråklige utgivelse siden 1978, og Skorgans aller første.Der Friendly ikke maktet ikke å kapre førsteplassen i sommervarmen, gjorde albumet dette i seks uker på nyåret 1984.

Selv om paret giftet seg og kom om mulig enda mer i rampelyset, valgte de å fortsette sine egne karrierer fremfor å fortsette samarbeidet som duo. Teigen tok seg rett og slett en platepause, før han i 1988 slo tilbake med Klovn uten scene og MGP-bidraget Glasnost.

Antia Skorgan fortsatte på engelsk og fikk fine salgstall på egen hånd med Karma i 1985 og White Magic i 1986, men noen flere singlehits fikk hun aldri siden. Popkarrieren hennes tok en brå slutt med albumet Basic i 1990, som ble en dundrende fiasko, og deretter har hun valgt sin egen karrierevei med sporadiske utgivelser, småkonserter og som pianolærer. Hun har fortsatt som komponist for andre og fra tid til annen dukket opp i prosjekter som Queen Bees og Menmen.

Hennes samlealbum fra 2009, Hele veien, tok henne tilbake til fine salgstall og høye listeplasseringer. I 2013 samarbeidet med Terje Nordby på La høsten være som den er, som også ble godt mottatt.

På privaten tok samarbeidet med Teigen slutt i 1987, etter tre års ekteskap og en dundrende fiasko i en rockete oppsetning av La Boheme.

Og Teigen? Han ble en ren gjenganger i de norske MGP-finalene, og brukte ofte disse til å promotere kommende utgivelser. Albumet Klovn uten scene ble en stor suksess i 1988 anført av Glasnost (nr.3 på Topp 10) og radiofavoritten Du er det vakreste som finns, mens Optimist (nr. 4) året etter har blitt en norsk klassiker.

Etter 1993 forsvant han noe fra de synlige listene, men da var posisjonen hans så sterk – at han kunne gjøre hva han omtrent ønsket å gjøre. Publikum sviktet eller glemte ham aldri.

Hans siste MGP-deltakelse – og hans fjortende totalt – kom i 2005 med en fin fjerdeplass for My Heart Is My Home, og på flere måter endte dette hans aktive popkarriere. Teigen spilte inn flere låter, men kom aldri med nye album siden. Han opplevde derimot at samlingen 40 største hits solgte i hopetall noen år senere, mens Det vakreste som fins tjue år etter innspillingen – endelig skulle nå VGs singleliste i 2008.

Det siste tiåret var han preget av sykdom og holdt seg stille og rolig i sin bopæl i Ystad i Sverige. Overraskelsen var derfor stor, da han gjorde comeback under MGP 2016 – med hyllest til seg selv og Voodoo foran avstemmingen.

Jahn Teigen gikk bort i februar 2020. Han etterlot seg en sangskatt som vil for alltid være en del av norsk historie.


JAHN TEIGEN (1949-2020)
Do-re-mi
(Jahn Teigen/Anita Skorgan/Herodes Falsk)
1983 Sonet
Produsert av Anita Skorgan


JAHN TEIGEN & ANITA SKORGAN
Friendly
(Jahn Teigen/Anita Skorgan/Kim Hansen)
1983 Sonet
Produsert av Anita Skorgan
Utgitt på albumet Cheek to Cheek