Madness – Our House

I Storbritannia er Madness nærmest en institusjon, med tjue påfølgende topp 20-hits i årene 1979 til 1985. I Norge fikk det bare én.

Pussig nok har Our House overlevd som en slags sommerlåt her hjemme. Til tross for at den i sin tid var en hit midt på kaldeste vinteren.

Madness oppstod i bydelen Camden i London, opprinnelig med navn The North London Invaders. Opprinnelig var gjengen en guttegjeng som møttes på ungdomsklubb, der ingen i «klubben» hadde noen spesielt velstående foreldre. Musikken førte dem sammen, og det samme gjorde også stilartene. Spesielt ble eksotiske klanger og rytmer fra Jamaica dominerende, og ingen andre band med ska-elementer i musikken – kunne oppvise samme lekenhet og popularitet slik som Madness.

I motsetning til nesten alle andre britiske grupper, valgte bandet også å beholde london-dialekten i musikken. Noe som ga dem ytterlige særpreg.

Bandets frontfigur var vokalist Graham «Suggs» McPherson, mens Mike Barson på tangenter var den som hadde et uforbeholdent talent til å klekke ut de mest fengende melodilinjer. Hos britene fikk gjengen kallenavnet «The Nutty Boys», som nesten er like kjent som det egentlige bandnavnet. Selv musikken fikk dette stempelet, «nutty music».

Deres første store suksess var The Prince fra 1979, og da Our House nådde radioene og butikkhyllene på tampen av 1982 – var Madness på sitt aller største. Da var også ska-inspirasjonen noe borte til fordel for ren pop, men særpreget var der fremdeles. Our House var og ble Madness’ eneste store låt i Norge, og ironisk nok nådde den aldri førsteplassen hjemme på de britiske øyene. De foretrakk et annet spor fra samme periode – også den en «house»: House of Fun.

Madness hadde allikevel en trofast hærskare her til lands, og trolig hadde aldri The Monroes oppnådd sitt gjennombrudd under innflytelsen fra Camden-bandet.

Da Mike Barson trakk seg fra bandet i 1984, mistet Madness kanskje sin viktigste låtskriver. De maktet allikevel noen små hitlåter uten ham, men to år senere ble gruppen oppløst. Det viste seg bare å være en pause, da gruppen gjorde comeback i 1992. Og har stort sett holdt sammen med noenlunde stabil besetning siden da.

Britene hadde ikke glemt dem, og omtrent samtlige utgivelser siden har solgt til gull og vel så det – med låter de færreste nordmenn noensinne har hørt. Deres siste virkelige store låt, kom imidlertid tilbake så langt tilbake som i 1999 med Lovestruck. Deres siste album er foreløpig Can’t Touch Us Now fra 2017.

Med Suggs på vokal og Barson tilbake på tangenter, består Madness i dag av samtlige seks medlemmer fra storhetstiden. Kun nummer sju, trompetist Chas Smash, har valgt å takke av gjennom årene.


MADNESS
Our House
(Chris Foreman/Cathal Smyth)
1982 Stiff
Produsert av Clive Langer og Alan Winstanley
Utgitt på albumet The Rise & Fall