Men At Work – Down Under

Selv om Men At Work ikke fikk noen lang fartstid i popbransjen, har bandet – og spesielt Down Under – stadig en sterk posisjon nettopp «down under».

Kvintetten hadde sin opprinnelse fra studentmiljøet i Melbourne, og de mest fremtredende medlemmene var vokalisten Colin Hay (f.1953) og Ron Strykert (f.1957) på gitar. Det dannet Men At Work omtrent som en akustisk viseduo i 1978, men duoen ble snart til et fullt band som satset på en nokså melodiøs poprock i kjølvannet av new wave-bølgen.

De andre medlemmene i 1983 var Greg Ham på blåsere, John Rees på bass og Jerry Speiser på trommer. Hams fløytespill på Down Under gjorde sitt til at låten fikk sitt eget preg, men også en sak som preget australske medier helt frem til Hams død i 2012. En domstol i landet dømte da Men At Work noen kroner fattigere for fløytetemaet, som var lånt fra barnesangen Kookaburra.

Det hele var uskyldig ment fra bandets side, i tro at denne trallesangen kom ingensteds fra. Det gjorde den ikke, og barnelåten var både regisrert og kopibeskyttet. Ikke greit å vite i 1983 uten nett og YouTube …

Down Under ble en farsott over store deler av verden, og låten  – som helt riktig handlet om Australia – ble nærmest en liten nasjonalsak for unge australere i flere år. På britiskspråklige lister fikk også Men At Work flere hits, og spesielt gjorde Who Can It Be Now det bra: En låt som var den egentlige førstesinglen fra debutalbumet Business as Usual – men som først ble en hit da Down Under spredte seg nordover på kloden.

Til Norge kom hitlåten såpass sent at den kolliderte med bandets andre album, Cargo 2. Låten Overkill ble en fin suksess fra denne utgivelsen, og Men At Work hadde en stund to låter inne på VGs singleliste – fra to forskjellige album. Business as Usual ble en storselger i Norge, og i motsetning til singlen – maktet albumet å gå helt til topps på våre salgslister.

Tredje album kom i 1985, Two Hearts, men Men At Works maktet ikke da å oppnå den samme suksessen som fra de to forrige utgivelsen. Et par av medlemmene hadde da forlatt bandet, og senere på året ble Men At Work så og si oppløst.

Colin Hay har imidlertid fra tid til annen samlet musikere til flere opptredener og turnèer, spesielt i Sør-Amerika hvor både låt og band har beholdt et trofast publikum. Utenom Hay, har kun fløytisk Ham vært med på disse «gjenforeningene». I 2000 var både band og låt en del av avslutningsserenomien fra Sydney-OL.

Hay er omtrent den eneste av bandmedlemmene som har satt sitt preg videre i australsk musikkliv, og han har vedlikeholdt en stabil solokarriere helt frem til i dag. Han har også gjort seg bemerket som skuespiller.

Down Under blir ofte trukket frem som en av australsk rocks store klassikere, og albumet Business as Ususasom ett av landets største suksesser gjennom tidene.


MEN AT WORK
Down Under
(Colin Hay/Ron Strykert)
1982 EPIC
Produsert av Peter McIan
Utgitt på albumet Business as Usual