Mike Oldfield – Moonlight Shadow

Hadde noen hevdet fem år tidligere at Michael Gordon Oldfield skulle få en av 1983s store sommerslagere, ville nok mange i musikkpressen ristet nokså lattermildt på hodene.

I 1978 hadde Oldifeld gitt ut den timeslange (fordelt på fire LP-sider) og minimalistiske Incantations, som var så langt unna pop at den knapt kunne kategoriseres som populærmusikk. Fem år senere toppet han singlelistene over store deler av Europa med Moonlight Shadow.

Incantations hadde vært Oldfields fjerde album, og kanskje hans mest ambisiøse. Den ble hans første utgivelse som nådde de norske listene, og frem mot 1983 forble nordmenn riktig så trofaste mot Oldfield og fikk samtlige utgivelser i denne perioden inn på VGs albumliste.

Vi hadde derimot helt oversett Oldfields signaturverk, Tubuler Bells, tilbake i 1973. Oldfield skrev dette sære, men også banebrytende stykket, som sytten-åring – da han egentlig reiste rundt på engelske småklubber som trubadur i tospann med søsteren Sally. «Oppkoket», som en journalist beskrev utgivelsen som, ble senere ansett som en av de viktigste utgivelsene på 70-tallet, da den sprengte alle båser på hva som kunne kalles «rock».

Albumet står ennå blant de mestselgende i Storbritannia gjennom tidene med en klassifisering på 7 ganger platinum, og i USA ble «temaet» en singlehit da deler ble brukt i filmen Eksorsisten.

På tampen av tiåret startet Oldfield forsiktig å blande inn mer sedvanlige pop-elementer på utgivelsene. Da var han foruten Tubular Bells mest kjent for sine julesingler, der instrumentale «fløytelåter» som In dulci jubilo og Portsmouth var blitt store hits i Storbritannia. Et vendepunkt kom i 1982 med Five Miles Out, der tittelsporet må være blant tidenes rareste popsingle. Deretter spilte den amerikanske duoen Hall & Oates inn Oldfields  Family Man, som ble en stor hit i USA – og Five Miles Out solgte plutselig mer enn noe annet Oldfield-album siden midten av 70-tallet.

Moonlight Shadow ble sunget av skotske Maggie Reilly, som Oldfield skulle samarbeide med gjennom hele 80-tallet. Reilly skulle senere klare hva Oldfield ennå ser langt etter: Nemlig nok en nummer 1 i Norge. Denne skulle komme med hennes egen Everytime We Touch ti år senere.

Medprodusent både på låten og albumet Crises var en ung og lovende trommis ved navn Simon Phillips. Han var en ettertraktet studiomusiker som også senere skulle gjeste norske lister, da som bandmedlem i Toto.

Oldfields videre karriere ble nokså variert – på alle mulige måter. Ingen flere låter gjestet noensinne norske barometre, og etter Islands i 1987 forsvant han helt fra de synlige delene av også albumlistene. Han fikk imidlertid en radiohit sammen med vår egen Anita Hegerland i 1989, der Innocent ble en stor suksess i Tyskland.

Etter å kranglet med – og forlatt – plateselskapet Virgin, slo han seg til på Warner og ga ut en oppfølger av Tubular Bells i 1992. Dette førte ham tilbake på toppen av de britiske listene, og fra da av har Oldfield stort sett gitt ut instrumentale album og låter. Den keltisk-inspirerte Voyager i 1996 fikk såpass oppmerksomhet at den svippet innom VG-lista og er i dag hans siste listeplassering i Norge.

Enda en ny utgave av Tubular Bells kom to år senere, denne gang plassert midt inne i 90-tallets dance-bølge. Den introduserte Oldfield for et helt nytt og yngre publikum, og spesielt i Spania ble han et stort navn det neste tiåret.

I 2008 var han imidlertid tilbake til «scratch» der Music of the Spheres ble noe som sjeldent som et godt-selgende nyklassisk verk – og nominert til årets klassiske innspilling i Storbritannia. Den nådde topp 10 hos britene og plasserte Oldfield som en av ytterst få navn med toppalbum i fire påfølgende tiår.

Etter en lengre pause så også nordmenn Oldfield igjen under London-OLs åpningsserenomi, der utdrag fra Tubular Bells ’98 ble spilt og brukt i en lengre sekvens.

Han foreløpig siste utgivelse er Return To Ommadawn fra 2017.

Mike Oldfield regnes som en solid gitarist, og hans verk fra 70-tallet har blitt stående tilbake som innflytelsesrike utgivelser på tvers av alle slags sjangre. Med Moonlight Shadow skapte han også en solid singlehit, som ofte har vendt tilbake i mange forskjellige kåringer over tidenes sommerlåter.


MIKE OLDFIELD (f. 1953)
Moonlight Shadow
(Mike Oldfield)
1983 Virgin
Produsert av Mike Oldfield og Simon Phillips
Utgitt på albumet Crises