Monroes – Sunday People

Lage Fosheim og Eivind Rølles var begge medlemmer av Broadway News, da de sammen bestemte seg for å satse på engelsk. Resultatet gikk over alle forventninger, og Sunday People ble årets største norske salgssuksess.

Broadway News var et band som ble dannet i 1978. Fosheim kom med som vokalist i 1979, mens Rølles ankom to år senere. De vant NM i rock i 1979 og hadde et nokså fargerikt sceneshow. Fire norskspråklige album ble det totalt med varlende besetning, der single Du og jeg i natt (nr 9) i 1981 ble deres bidrag til listehistorien – og albumet Falske fjes slett ikke solgte så verst.

Rølles kom for øvrig fra gruppen PVC, som først og fremst huskes fordi de våget å utgi alt av materiale på sitt eget uavhengige selskap.

I 1982 var det derimot slutt for Broadway News, og medlemmene gikk hver til sitt. Et navn som Torstein Bieler skulle senere sette sitt preg på norsk musikk blant annet sammen med Lars Kilevold, mens Fosheim og Rølles reiste til de svenske skogene ett å ha signert en kontrakt med nystartede Bahamas. Stilen var rett på sak pop –  og i motsetning til mange andre som sang på engelsk, valgte Monroes å synge på britisk-engelsk. The Madness var en klar inspirasjonskilde, et britisk band som også hadde stor suksess i 1983 med blant annet Our House.

Sunday People ble en liten sensasjon da den kom ut på markedet. For det første var låten en riktig så gjennomført popsak, men den ble også fulgt av noe så sjeldent som en musikkvideo. At et norsk navn påkostet seg noe slikt, var i 1983 nok til at Monroes fikk store medieoppslag og et par runder på Dagsrevyen. Slik ble det raskt suksess av.

De ble også hjulpet av en økende skare av nærradioer som overøste lytterne med singlesporet.

Monroes ble faktisk de eneste norske singletoppene mellom Beranek i 1981 og Bobbysocks i 1985. Sunday People lå som låt på topp i fem uker, mens albumet solgte godt over det sekssifrede. Single nummer to, Arabian Night, fikk også solid med spilletid selv om den ikke kom inn på singlelistene.

Nye medieoppslag fulgte senere på året da de håvet inn en solid kontrakt med britiske EMI, og det førte til at en oppfølger lot vente noe på seg.

Monroes utnyttet imidlertid det påfølgende året godt. Etter å ha erobret to spellemenn for årets pop og årets artist, bidro de til en låt i 1984-utgaven av Melodi Grand Prix – der Beate Jacbosen fremførte Strand Hotel delvis på engelsk til en andreplass. Hadde låten vunnet, hadde duoen en hemmelig plan for å bryte alle konkurransens regler og fremføre bidraget helt og holdent på engelsk i den internasjonale finalen.

«Vi kommer sterkt tilbake», utbasunerte både Fosheim og Rølles dagen derpå. Og det gjorde de, jo.

I påvente av at albumet Face Another Day skulle bli ferdiggjort, utga de singlen On the Bus på sensommeren 1984. Den maktet nesten, men bare nesten, å klatre helt til topps. Til det måtte man vente enda et år til.


THE MONROES
Sunday People
(Lage Fosheim/Eivind Rølles)
1983 Bahamas
Produsert av Lage Fosheim og Eivind Rølles
Utgitt på albumet Sunday People