Rose Laurens – Africa

Rose Laurens hadde både stemme og utseende, og hjemme i Frankrike fikk hun en lang karriere.

Hun het egentlig Rose Podwojny, noe som vitner om aner langt øst for de franske grensene. Karrieren startet i 1972, da hun frontet det progressive bandet Sandrose. Dette ble en kort affære, da bandet splittet allerede etter ett album – men denne utgivelsen skal visstnok ha en riktig så høy status i de franske musikkmiljøene selv i dag.

Hennes egentlige karriere startet fire år senere, da som Rose Merryl. Hun slo seg sammen med den franske låtskriveren Jean-Pierre Goussaud, og de ble et par både i og utenfor studio. I 1979 fikk hun sin første store hit i Frankrike med låten Survivre, og da hadde hun tatt artistnavnet Rose Laurens.

Samtidig med forberedelsene til sitt første studioalbum fikk hun også rollen som Fantine i Les Misérables, og Laurens skulle deretter gjennom hele karrieren få en vekslende karriere på musikalscenen og som popartist.

Africa ble i 1982 først en hit på de franskspråklige listene i Franrkike og Belgia, før den i en engelsk versjon spredte seg over store deler av Europa året etter. I Norge ble vekselvis den franske og engelske versjonen spilt, mens musikkvideoen – som vel få nordmenn fikk sett – ble utgitt på engelsk. Låten var en sensommerhit som ble liggende på VGs singleliste til langt utpå høsten, og den ble etterfult av et selvtitulert album som også oppnådde gode salgstall. Denne utgivelsen var en engelsk versjon av Laurens egentlig franske album, Déraisonnable.

Selv om Laurens aldri siden oppnådde noen oppmerksomhet i Norge, fikk hun et trofast publikum i hjemlandet. Hun fikk også et par småhits til i andre land, som Mamy Yoko i Tyskland og Night Sky i Sverige. Det siste synes kanskje noe rart, da våre naboer helt hadde oversett Africa som låt.

Fra 1986 til 1990 ble Rose’ både kommersielle- og privatliv rammet av at Jean-Pierre Goussaud ble syk og gikk bort kort tid etter. Rose Laurens trakk seg deretter helt tilbake fra søkelyset, før hun rundt tusenårsskiftet vendte tilbake til scenen og musikalene. Året etter fikk hun nok en liten singlehit i hjemlandet med Pour aimer plus fort.

Rose Laurens var vært redd for å mimre tilbake til hennes største suksesser på 80-tallet, og i Frankrike huskes hennes karriere godt i dag.


ROSE LAURENS (1953-2018)
Africa
(Jean-Michel Bériat/Elaine Stive)
1982 WEA
Produsert av Jean-Pierre Goussaud
Utgitt på albumet Déraisonnable