Ryan Paris – Dolce Vita

Ryan Paris het selvfølgelig ikke Ryan Paris, og ikke var han verken engelsk eller fransk. Noen karriere videre fikk han heller ikke, og hans kanskje største prestasjon senere ble som en ukreditert statist i en Robert de Nero-film.

Paris het egentlig Fabio Roscioli og var fra Roma. Han var egentlig en habil gitarist, og visstnok en forsøksvis poet som i 1983 ble kontaktet av den italienske produsenten og låtskriveren Pierluigi Giombini.

Giombini hadde hatt flere hits på de italienske listene i den gryende bølgen av lettfattelige poplåter som vokste frem på starten av 80-tallet. Han stod også bak millionselgeren I Like Chopin, en låt som i 1983 toppet over hele Europa – utenom i Skandinavia og på de britiske øyene.

Dette maktet imidlertid Dolce Vita å rette på, og Paris fikk dermed en tidenes større døgnfluer. Tittelen var selvfølgelig helt bevisst hintet til filmklassikeren fra 1960.

Paris skal ha blitt nokså overrasket over at han ble pålagt å synge på engelsk under innspillingen, da italierne som regel var riktig så stolte over å synge inn de fleste sjangre på hjemmespråket. Med et anslagsvis salgstall på omlag fem millioner, angret trolig verken han eller produsentene på det valget.

Låten har senere blitt beskrevet som et typisk eksempel på hva som har blitt hetende italodisco, en lettfattelig og dansevennlig popstil som inspirerte mye av den tyske euro-popen og også svenske slagere utover tiåret. 

Ryan Paris selv hadde verken noe manager eller større kontrakt i ryggen, og hans eneste senere tegn til suksess var en ullen listeplassering året etter i Tyskland med låten Fall In Love. Han fortsatte med å gi ut singler gjennom tiåret uten suksess, og fra 1995 til 2005 finnes det svært lite info å finne om Paris’ daglige gjøremål.

Av en eller annen grunn har han derimot de siste årene fått en liten, men i hvert fall noe, oppmerksomhet – og gjerne da i samarbeid med nyere dance-artister og remikser av eldre låter.

Filmen det i innledningen ble referert til, var forøvrig Once Upon a Time in America: En forholdsvis godt mottatt italiensk-amerikansk krimdrama utgitt i 1984.


RYAN PARIS (f. 1953)
Dolce Vita
(Pierluigi Giombini/Paul Mazzolini)
1983 Carrere
Produsert av Pierluigi Giombini