Tracey Ullman – They Don’t Know

Den største singlehiten på tampen av 1983, kom med Berkshire-fødte Trace Ullman (Y-en tok hun i ettertid). Hun hadde en kort popkarriere, men er i dag godt kjent på begge sider av Atlanteren som produsent og TV-personlighet.

Ullman ga som artist kun ut to album i 1983 og 1984, som begge solgte bra i Norge. They Don’t Know ble hennes eneste singlehit og listetopper her, men hjemme i Storbritannia maktet hun å få fire av hennes syv utgitte singler inn på Top 20: Slett ikke en dårlig statistikk. Stilen hadde et tydelig 60-talls-snitt i seg, og britiske medier spøkte med at det hele hørtes ut som et Supremes frontet av Minni (Mus).

Selve låten hadde vært gitt ut tidligere i 1979 med låtskriveren Kirsty MacColl. Og Kirsty var en av britenes mest respekterte singer/songwriters, og selv i Norge fikk hennes bortgang store overskrifter i 2000. MacColl kjenner vi i Norge best som låtskriveren bak There’s a Guy Works Down the Chip Shop Swears He’s Elvis (innspilt av Elisabeth Andreassen) og ikke minst i duett på Pogues’ juleklassiker Fairytale of New York. MacColl var også lenge gift med U2-produsent Steve Lillywhite.

Ullmans karriere startet på slutten av 70-tallet. Hun kom fra en fattig familie med en alenemor og søster, og skuespillerkarrieren ble født for å spe på med litt ekstra i den lille familien. Hun forsøkte seg på flere audisjoner på West End, men endte opp på klubbscenene der hun skapte sin egen karakter, «Beverly», med stor nok suksess til at BBC fanget opp talentet.

Hun ble først forsøkt i et par mer typiske dramaserier, før det ble klart både for BBC og Ullman selv at talentet hennes først og fremst lå nærmere det mer humørfylte. Både på scene og TV ble showene hennes godt mottatt, og i årene 1983/84 vekslet hun mellom popkarrieren og disse showene.

Til USA ble hun nærmest headhuntet i 1987 til sitt eget The Tracey Ullman Show, som ble belønnet med flere Emmy-priser og atpåtil skapte en vei for senere popartist Paula Abdul og ikke noen helt ukjente figurer kjent som The Simpsons. Showet holdt det gående i fire år, og senere på 90-tallet var Ullman stadig å se i diverse spesialskapte TV-shows – da for HBO som hun samarbeidet med helt til 2007. Det skapte da store overskrifter i USA at hun forlot selskapet til fordel for erkekonkurrenten, Showtime.

Ullman er stadig i dag et velkjent navn både hjemme på de britiske øyene og i Statene, og hun har hatt en glupsk tendens til å ofte dukke opp som «seg selv» i de mest uventende sammenhenger.

På siden av TV-karrieren, har hun også hatt roller i en rekke store TV-serier utenfor humorformatet – og var blant annet å se i CBS’ sitcom: Good Session. Fra 2016 vendte hun hjem til BBC og fikk der sitt eget suksessrike show.

På musikkvideoen til They Don’t Know vil man for øvrig kunne skimte Paul McCartney. Det var kanskje Maccas takk for at Ullman valgte å si ja til en rolle i hans 1983-film, Give My Regards to Broad Street.


TRACEY ULLMAN (f. 1959)
They Don’t Know
(Kirsty MacColl)
1983 MCA
Produsert av Peter Collins
Utgitt på albumet You Broke My Heart in 17 Places