1984

1984 ble en adskillig mer variert årgang enn det noe liktlydende året i forveien. En rekke vel etablerte navn fikk store hits dette året, samtidig som flere nye startet sine karrierer.

Stevie Wonder, Queen, Slade og Phil Collins var alle navn som langt fra kunne sies å være nykommere – og alle fikk sine hitsingler side om side med nye idoler som Limahl og ikke minst Wham!

Sistnevnte invaderte formelig stadig mer populære tenårings-magasiner (og -vegger), og maktet som eneste navn dette året å få to låter helt til topps på singlelistene. Begge måtte imidlertid se seg slått av Stevie Wonder, som fikk årets mest populære single.

a-ha slapp i november sin første versjon av Take on Me og fikk gode plasseringer og salgstall i Norge. På disse sidene venter vi imidlertid med låten til 1985, selv om den første versjonen egentlig ble stor nok til å kunne inkluderes her. Pussig nok slapp også Madonna sin Like a Virgin nokså samtidig med a-has single, men også hun måtte vente noen måneder inn i nyåret før hun fikk spilletid og oppmerksomhet i Norge.

Sensommeren bar preg av den voksende breakdance-kulturen fra USA, noe som fikk store medieoppslag i tabloidavisene. Og også 1984 fikk sine dansefilmer, denne gang i filmene Footloose og Beat Street.

1984 ble også året for de store albumene, virkelig store. Rene landeplager kom fra Kim Larsen i Midt om natten og ikke minst Åge Aleksandersens Levva livet. Sistnevntes Lys og varme ble aldri sluppet som single, men den er umulig å komme utenom på en side som dette. Låten redder forøvrig et noe labert norsk singleår, der det for første gang siden 1979 ikke kom en eneste stor norskspråklig single.

Et stor album nummer tre må og bør også nevnes: Spingsteens Born in the USA. Forunderlig nok avga albumet ingen store singler i Norge, men den ble en langtidsselger og lå på listene helt inn i 1986.

Helt på tampen av året kom to singler som har overlevd like til i dag. Wham! ga ut sin Last Christmas, og fra de britiske øyene kom Band Aid: Et prosjekt som forandret hva som hadde blitt ansett som mulig innen populærmusikken. Begge er selvfølgelig inkludert her, men førstnevnte først under 1985.


TOPP 20 1984

Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 78