Åge Aleksandersen – Lys og varme

Datoen var 7. januar 1984. Det var Spellemannsprisen med sannsynligvis langt over halvannen million TV-seere. En time uti sendingen kom Åge Aleksandersen på scenen for å fremføre åpningssporet fra sitt kommende album, Levva Livet.

Det fikk han anledning til, da han skulle dele ut prisen for årets «rock». Og selvfølgelig var tidspunktet akkurat sånn passe, da Levva Livet kom i butikkhyllene bare et par-tre uker etter utdelingen i Oslo Konserthus.

Åge hadde skrevet Lys og varme til datteren sin, Line, og uttalte senere at følte ikke da det var noe spesielt med den. Den følelsen var ettertrykkelig feil, og låten ble ikke bare tiårets mest spilte på norsk radio: Den gikk også inn i historiebøkene som en sangskatt som skulle leve sitt eget liv i befolkningen.

Allerede da, i 1984 var Åge Aleksandersen en sliter innen norsk rock. Etter syv år i Prudence, hadde han startet å snuse på en solokarriere allerede før bandet ble oppløst i 1975. Men de første utgivelsene solgte heller begredelig.

Et vendepunkt kom med Lirekassa i 1977, og Åges virkelige store gjennombrudd ble Ramp tre år senere. Dette albumet ble spilt inn live i studio, og fikk dermed et forunderlig nært og noe «monoistisk» uttrykk. Albumet inneholdt blant annet traveren Norge mitt norge. 60 000 album ble solgt, og Åge og Sambandet ble belønnet med en Spellemann.

Dains me mæ i 1982 ble enda større, og denne gangen smalt det til også i arrangementene. Enkelte musikkskribenter sammenlignet uttrykket med Bruce Springsteen, og spesielt hans The River. Det ble ingen Spellemann for dette albumet, men i stedet fikk Åge noe overraskende juryens hederspris for sin allerede lange og trofaste innsats for norsk rock. Med utrettelige turneer land og strand rundt.

Om Dains me mæ var Åges The River, ble Levva livet hans Born in the USA. Mottakelsen av Lys og varme førte til rekordsalg av albumet, og over 275 000 album ble solgt. En rekord som siden bare ble overgått av Sissel Kyrkjebøs julealbum fra 1987. En vesentlig grunn, men ikke bare det, var at Åge aldri ga ute noen singler fra Levva livet. Ikke en gang Lys og varme.

Også tittelsporet og «baksetefavoritten» Fire pils og en pizza ble store låter på radioene, og mot slutten av året kom Lys og varme ut i svensk versjon. Åge ga da ut sitt første samlealbum, som en stund ble liggende parallelt med Levva Livet på VGs albumliste.

Deretter valgte Åge Aleksandersen å roe det hele ned. Oppfølgeren Eldorado ble spilt inn uten Sambandet, og var både lavmælt og innoverlent. Solregn i 1989 var mer sprettent med sine norske og folkelige elementer, og begge solgte i sekssifrede antall.

90-tallet ble for Åge mer variabelt, med blant annet Laika som en stor skuffelse i 1991. To år senere fikk han noe så sjeldent som en singlehit med Min dag, mens han resten av tiåret vekslet mellom jordnær folkerock og et prosjekt med Dylan på norsk.

Fra Linedans i 2002 våknet rockeren i Åge igjen, og da også de mer kvasse tekststrofene. Trondheimsnatt ble raskt en radiofavoritt, mens Lørdag 2002 sannsynligvis satte aften-teen i halsen for enkelte i de mer «bedre» kretsene.

Fra To skritt frem fra 2005 var Åge Aleksandersen igjen førende for trønderrocken, og viste vel at de eldste faktisk ennå rocket mest og best. Grovt sett har han siden kommet med ny musikk hvert tredje år. Og Ingen nåde fra 2021 var hans 22. studioalbum, om man renger med Dylan-prosjektet og en utgivelse i samarbeid med svenske Dan Andersson.

Det var vel fortjent at Åge Aleksandersen ble blant de første navnene som ble innlemmet i norske Rockheim i 2011. Da var han kanskje ikke lengre trønderrockens far, men i alle fall i overgangen til å bli alle trønderrockernes bestefar.

Lys og varme synges ennå i dag i alle sammenhenger, om det så er fest eller i begravelser. Den er av usedvanlig få norske låter som har blitt arrangert og innspilt av de fleste bredder i musikklivet, fra korps via danseorkestre til i grunnen alle slags band og sjangre.

Og ikke bli alt for forundret over at du etter eller annet sted på et eller annet gatehjørne plutselig overhører låten på språk som spansk eller nederlandsk.

PS! Urfremføringen av Lys og varme er i dag tilgjengelig i sin helhet på NRKs nettsider. Den kan du se her fra 52:45. Og slett ikke som Wikipedia påstår, som avslutning på showet …


ÅGE ALEKSANDERSEN (f. 1949)
Åge Aleksandersen & Sambandet
Lys og varme
(Åge Aleksandersen)
1984 Plateselskapet
Produsert av Åge Aleksandersen
Utgitt på albumet Levva livet