Art Company – Susanna

The Art Company fra Nederland eksisterte på en måte ikke, da navnet var et kommersielt dekknavn for kunstnergruppen VOF de kunst. Navnet ble valgt, da alle bandmedlemmene hadde kreative hobbyer ved siden av.

For eksempel var – og er – vokalist Nol Havens – en prisbelønnet fotograf.

Dannet i 1983 som et rent popband, ble de raskt populære i treskolandet – der knapt en nederlender kunne unngå å synge med på låter som Suzanne. De ble raskt fanget av CBS, som fikk bandet til å spille inn en engelsk versjon – forsiktig «anglofisert» til Susanna. Og låten skjøt gjennom 1984 oppover listene i flere europeiske land.

Utgivelsen fremstod for mange som en live-innspilling, men det hele var iscenesatt og produsert i studio. På en eller annen måte overlevde utgivelsen i flere år på radioene, og blant annet spilte senere Ricky Martin inn en versjon av låten til sitt debutalbum i 1992.

Art Company – eller VOF de kunst – fortsette gjennom tiåret for det meste på nederlandsk, men skjøt litt overraskende oppover flere lister igjen tre år senere med One cup of coffee. Noe vi nordboere glatt overså. Da de i 1990 kom med en utgivelse basert på barnebok-forfatterinnens Annie MG Schmidts bøker, startet de også å utvide den musikalske horisonten med teater- og klubbforestillinger.

Siden 90-tallet har deretter kompaniet i Nederland vært like kjent for disse, som det musikalske.

Gruppen er stadig aktiv i dag, og har siden suksessen med Susanna gitt ut atten album – og en bråte med forestillinger.


THE ART COMPANY
Susanna
(Caroline Bogman/Ferdi Lancee)
1984 CBS
Produsert av Pierre Geoffroy Chateau
Nederlandsk versjon utgitt på albumet Maandagmorgen 6:30