Break Machine – Street Dance

Historien om Break Machine er enkel å oppsummere: Tre singler og ett album – og ferdig med det.

Street Dance ble en nummer 1 i Norge og Sverige våren 1984, mens single nummer to – Break Dance Party – surfet kort innom listene et par måneder senere. En tredje single maktet ikke å fenge nordiske platekjøpere, men Are You Ready? maktet da å klatre inn på topp 40 i Storbritannia. Albumet Break Machine, i Skandinavia visstnok utgitt med tittelen Break Dance Party, solgte også helt greit.

Deretter hørte man ikke noe mer til Break Machine.

Trioen som sang og «breaket» var vokalist Keith Rodgers sammen med danserne Lindsay Blake og Cortez Jordan. Rodgers hadde i 1981 under navnet Bon Rock fått gitt ut rap-låten Searching Rap – og det var slik han ble oppdaget av produsentene Jacques Morali og Henri Belolo.

Morali og Belolo var franske studiobakmenn som hadde surfet gjennom discobølgen som låtskrivere og produsenter for Village People. Break Machine var rett og slett deres prosjekt, for å forsøke å skape et nytt navn for nye trender på 80-tallet.

I Europa gikk det slett ikke så ille kommersielt sett, og spesielt i Frankrike solgte Break Machine riktig så bra. Imidlertid ble det hele en dundrende fiasko i USA, der Street Dance riktignok fikk spilletid på r&b og dance-listene til Billboard – men maktet aldri å klatre inn på Billboards Top 100.

Break Machine ble dermed oppløst, og dette ble også slutten på samarbeidet for Morali og Belolo. Førstnevnte gikk bort av AIDS i 1991, mens Belolo flyttet tilbake til Frankrike og var aktiv i musikkbransjen helt til sin død i 2019.

Hvor det ble av de to danserne i Break Machine, vet ingen – men vokalist Rodgers fortsatte innen musikkbransjen til dels under dekknavnet SugaBear.

Fraværet av suksess i USA skyldes nok at låten stod forholdsvis langt unna den gatestilen som ble brukt på gatehjørnene i New York, men i Europa sørget Street Dance da for et slags gjennombrudd for dansen.

I Norge fikk både dans og hiphop-bevegelsen en nokså stor opptur spesielt i byene i Østfold, men i sin helhet forsvant egentlig breaking noe fra søkelyset i tiåret som kom og ble slett ikke så banebrytende som mange kanskje spådde.

Som en del av en sterkt voksende hiphop-kultur fikk den en renessanse ut i 90-årene, men da var det vel knapt noen som husket Break Machine.


BREAK MACHINE
Street Dance
(Jacques Morali/Fred Zarr/Henri Belolo/Keith Rodgers)
1984 Sire
Produsert av Jacques Morali
Utgitt på albumet Break Machine