Cyndi Lauper – Girls Just Want to Have Fun

Cyndi Lauper var 29 da hun spilte inn sin første store leveranse til popsirkuset, og hun tok vellykket med seg alle tidligere erfaringer fra både band og kunststudier.

Det visuelle var det nemlig ingenting å utsette på.

Cyndi, som egentlig het Cynthia Ann Stephanievar New York-jente fra Queens. Hun skilte seg allerede ut i barneårene med sans for fargerike og alt annet enn hverdagslige antrekk, og det kunsteriske talentet fikk henne inn på en skole for spesielt begavede kunstnerspirer. De studiene fullførte hun derimot aldri, da hun droppet ut og reiste til Canada for visstnok å «finne seg sjæl».

Tilbake i USA fant hun ny inspirasjon til nye studier innen det mer visuelle, og endte da opp i Vermont hvor hun også startet å synge som vokalist med flere grupper på klubber for å spe på studieutgiftene. I 1978, da hun var 25 år gammel, møtte hun saxofonisten John Buri – og sammen dannet de gruppen Blue Angel, som raskt fikk platekontrakt uten at dette ble noen suksess.

Musikken deres hadde et klart streif av new wave-bølgen, og det var via disse opptredende at Cyndi fikk kontrakt som soloartist – men først etter å ha forsøkt å forhandle til en avtale for bandet og ikke bare seg selv.

She’s So Unusual ble spilt inn i 1983 med musikere fra The Hooters og produsent Rick Chertoff. Lauper og teamet gikk litt mot plateselskapets ønske om å kun bruke musikk fra andre låtskrivere, og med egne idèer og forsiktig endring av materiell – ble debutalbumet en suksess både i musikkpressen og spesielt blant de yngre platekjøperne.

I USA blir albumet regnet som en liten klassiker fra tiåret, med en miks mellom siste rest av new nawe-bølgen, synthpop og rock. Både albumet og Girls Just Want to Have Fun har en typisk, sterilt sound som nesten bare kunne høres i 1984. Og med Laupers særegne stemme og fremtoning – og gode låter – ble både album og singler belønnet med flere Grammy-priser.

Girls Just Want to Have Fun har på en måte alltid kommet tilbake med jevne mellomrom til radiostasjonene, og til tross for et titalls coverinnspillinger av andre artister er det stadig Cyndis originalversjon som foretrekkes.

Lauper ble ingen superstjerne på vår side av Atlanteren. I Norge fikk hun kun en single til inn på listene, True Colors med en enslig 10. plass som notering i oktober 1986. I Statene beholdt hun imidlertid en sterk posisjon ut hele tiåret, med ti store hitsingler og tre godtselgende albumutgivelser.

Etter at hun giftet seg på starten av 90-tallet, valgte hun å gå helt sine egne veier – og til tross for svært varierte salgstall fikk hun nå kritikernes tilbake velvilje som slett ikke hadde vært like nådige mot hennes mer poprettede innspillinger siste del av 80-tallet.

Cyndi Lauper ble også kjent for sin aktivitet for LGBT-bevegelsen i New York, og hun skrev senere enn godt mottatt biografi som blant annet inneholdt rystende beskrivelser fra oppveksten.

Musikalsk fikk hun stor oppmerksomhet i 2010, da hun ga ut et rent blues-album som fikk større salgstall enn på lenge – og også nominert til en Grammy.

I 2013 fikk hun stor suksess som komponist for musikalen Kinky Boots på Broadway, samtidig som She’s So Unusual ble utgitt i en flunkende nyoppusset 30-års utgave. Hennes siste album, Detour, kom i 2016. Denne gang satt i countryland.

Girls Just Want to Have Fun er Cyndi Laupers store låt i Norge, men hjemme i USA er de senere singlene True Colors og Time after Time i dag minst like kjent.


CYNDI LAUPER (f.1953)
Girls Just Want to Have Fun
(Robert Hazard)
1983 Epic
Produsert av Rick Chertoff og William Wittman
Utgitt på albumet She’s So Unusual