George Michael – Careless Whisper

Kildene strides om hvorfor Careless Whisper ble utgitt som en solosingle av George Michael, fremfor en Wham!-låt. Det spiller kanskje liten rolle, for i alle fall i Storbritannia solgte den mer enn noen andre Wham!-låt i 1984.

I USA ble riktignok låten utgitt som Wham! featuring George Michael, midt mellom duoenes to første singler av året. I ettertid har George Michael påpekt minst et par ganger, at balladen fravek langt på vei imaget Wham! hadde lagt seg til – og dette er grunnen til at han selv ønsket å vise forskjellen mellom duo og soloartist.

George Michael er ihørig omtalt under Wham!s artikkel, men noen linjer må det bli i tillegg:

Michael het egentlig Georgios Kyriacos Panayiotou og var halvt kypriot. Han startet opprinnelig som DJ, før han sammen med Ridgeley startet et kortlivet ska-band. Fascinasjonen for eldre stilarter fra 50- og 60-tallet, skulle prege mye av musikken Michael kom med – spesielt etter oppbruddet av Wham! i 1986.

Careless Whisper ble skrevet flere år tidligere, og er ironisk nok den største av de to-tre Wham!-utgivelsene som også er pennet av makker Andrew Ridgeley. Den er en mye brukt «klinelåt» selv i dag, og saksofon-soloen har gjort den til en yndet og godt covret låt for instrumentale innspillinger. 

Utgaven på Wham!s album er for øvrig adskillig lengre enn single-utgaven, der låten starter med et neddempet og stemningsfullt synthteppe som deretter slår ut i de kjente saksofon-tonene.

Låten ble vurdert utgitt også i 1983, men Michael var ikke fornøyd med produksjon og arbeidet nokså lenge før han kom frem til den innspillingen vi kjenner i dag.

Careless Whisper var den første av tretten hitsingler George Michael etter hvert skulle få på de norske listene. Nummer to kom i en kort Wham!-pause i 1986 og var nok en ballade: A Different Corner.


GEORGE MICHAEL (1963-2016)
Careless Whisper
(George Michael/Andrew Ridgeley)
1984 Epic
Produsert av George Michael
Utgitt på Wham!s album Make It Big