Kenny Rogers & Dolly Parton – Islands in the Stream

I 1983 kulminerte popkarrieren til både Kenny Rogers og Dolly Parton i kanskje en av de mer minneverdige duettene dette tiåret.

Kenny Rogers hadde fra 1977, da hans Lucille toppet listene i Storbritannia, hatt kontinuerlig suksess både i Europa og USA midt mellom pop og country. Låter som Coward of the County og Lionel Richies Lady hadde gitt ham flere toppslagere også på europeiske lister, og sistnevnte ballade hadde toppet både Billboard og britenes UK Top 75.

I Norge tok egentlig ikke karrieren til Rogers av før utgivelsen av hans Greatest Hits i 1980. Da kom endelig albumene hans også inn på våre lister, og det hjalp adskillig på populariteten at NRK fikk seg til å vise i alle fall en sesong av hans TV-serie The Gambler. Tittelsporet ble dermed en av hans mest kjente låter blant nordmenn.

Islands in the Stream var første utgivelse fra 1983-utgivelsen Eyes That See in the Dark, produsert av Barry Gibb med god hjelp fra resten av Bee Gees-brødrene. For Gibb var dette hans tredje store suksess som produsent og låtskriver for andre navn etter at Bee Gees hadde tatt en pause. Låten ble minst like populær som hans bistand til Barbra Streisand og Dionne Warwick. Og Gibbs fortsatte med å hjelpe navn som Diana Ross – og Carola – de to neste årene, før de omsider kom seg tilbake til studioene på egen hånd.

Fra juletider 1983 til langt ut i 1984 var Kenny Rogers blant storselgerne i Norge, både med single og album. Albumet ble liggende i 30 uker på albumlistene, noe som på 80-tallet var meget sjeldent.

Oppfølgeren What About Me? som kom i oktober 1984, fikk langt mindre fartstid – og etter dette skulle ikke Rogers gjeste våre lister før langt ut på 90-tallet. Grunnen til det var egentlig åpenbar, for Rogers valgte bevisst å søke seg tilbake til renere countryutgivelser fremfor popmarkedet. Var det noen sjanger på det norske markedet som var «ut» på slutten av 80-årene, var det country.

I USA forble han derimot stor, både gjennom TV, lerret og mikrofon, selv om de største countryslagerne og salgstallene falt noe. Han hadde imidlertid en egen evne til å alltid vende tilbake, og 1999-utgivelsen She Rides Wild Horses ble meget godt mottatt og solgte i over millionen.

Roots-bølgen i Norge vekket også interesse for en veteran for Rogers, og fra midten av 90-tallet har flere samleplater fra Rogers snurret inn på VGs albumliste. En av disse var 2006-samlingen 21 Number Ones, som også gjorde det skarpt hjemme i USA.

Hans innflytelse i amerikansk country kan neppe undervurderes, og det ble han belønnet for i 2013 da han omsider ble belønnet med en plass i Nashvilles og countrymusikkens egen Hall of Fame.

Samme år ga Rogers sitt 27. studioalbum You Can’t Make Old Friends, der tittelsporet var en duett med …

Dolly Parton …

… som før 1983 slett ikke hadde fenget det norske publikumet.

Dolly, som både heter det og Parton også på papirene – men med Rebecca som mellomnavn – fikk også en av sine aller største suksesser på popmarkedet med Islands in the Stream i 1983. Den er allikevel kanskje bare en nummer to i hennes Billboard-karriere, da nordmenn forunderlig nok helt hadde gått glipp kanskje Partons mest kjente nummer 1-låt – 9 to 5 – fra 1981 og filmen av samme navn.

I likhet med Rogers vendte hun etter 1984 seg mer mot countrymarkedet, og dermed forsvant også noe av de høyeste salgstallene. Men et samarbeid med Emmylu Harris og Linda Ronstadt fikk i 1987 også fin oppmerksomhet i Norge.

På starten av 90-tallet ble hun både kritikerfavoritt og høstet særdeles gode salgstall for albumene Eagle When She Flies og Slow Dancing with the Moon, som kanskje står tilbake som Partons siste virkelig store bidrag til countrymusikken.

Hun har fortsatt med jevnlige albumutgivelser like til i dag, og med etter et tiår med heller labre salgstall – slo hun i 2013 tilbake med Blue Smoke som ble meget godt mottat av musikkpressen og tok henne tilbake til topp 10 på Billboards hovedliste. Albumet inneholdt også You Can’t Make Old Friends med Kenny Rogers, fra hans album med samme navn.

I Norge har Dolly Parton hatt kun to album inne på VGs liste: The Great Pretender i 1984, samt en TV-annonsert The Very Best of – fra 2007. For mer om Dolly, viser vi til omtalen av 9 to 5 under «1981».

Kenny Rogers gikk bort i 2020, 81 år gammel. Og med det mistet amerikanerne en bauta ikke bare innen country-sjangeren, men også innen sal, scene og filmlerretet .


KENNY ROGERS & DOLLY PARTON
Islands in the Stream
(Barry Gibb/Robin Gibb/Maurice Gibb)
1983 RCA Nashville
Produsert av Barry Gibb, Albhy Galuten og Karl Richardson
Utgitt på albumet Eyes That See in the Dark