Lionel Richie – Hello

Lionel Richies sjakktrekk var å søke impulser også utenfor r&b-boksen, samt gjøre hva han hadde mest talent for: Skrive ballader.

Richie var født Lionel Brockman Richie, Jr og var fra Tuskegee i Alabama, men vokste opp i Illinois. Han ble utdannet i økonomi, og som nittenåring ble han medlem av Commodores. Med dem holdt han sammen frem til 1981, og i Norge fikk de sin største låt med Three Times a Lady i 1978.

Richie hadde mot slutten av 70-tallet forsiktig startet å levere også låter til andre artister, og i 1980 fikk Kenny Rogers en nummer 1 med Richies Lady. Året etter besøkte Richie for første gang norske lister på egen hånd i tospann med Diana Ross, men Endless Love fikk kun tre lunkne uker inne på VGs topp 10.

Med en miks av ballader og mer dansevennlige låter, startet han å få suksess på egen hånd med debutalbumet i 1982. Can’t Slow Down fulgte året etter, og denne plasserte Richie helt i toppen av mannlige amerikanske artister. Fem av åtte låter ble sluppet som singler, og alle plasserte seg inne på Billboards topp 10.

Europa og også Norge fulgte raskt etter, og Richie innledet 1984 med gode salgstall både for All Night Long og albumet. Sistnevnte fikk to runder på listene, da det etter måneders fravært føk inn igjen etter at neste single – Hello – startet å snurre rundt både på platespillere og på radiostasjoner. Noe hjalp det også at Richie fikk stor oppmerksomhet der han avrundet avlustningsserenomi under OL i Los Angeles.

I ettertid huskes nok Hello bedre enn All Night Long, i alle fall i Norge, selv om den ikke nådde like høyt på listene. Derimot holdt balladen seg adskillig lengre inn på VGs singleliste, og oppsummert er den blant de tjue mest populære låtene dette året. Noe av suksessen til balladen skyldes nok også trolig en gjennomtenkt og rørende musikkvideo.

Albumet Can’t Slow Down ble belønnet med flere priser i 1984, deriblant en Grammy, og Richie fortsatte inn i 1985 som en av USAs mest populære artister.

Det kommende året skulle han stå bak hele to store ballader: Hans egen Say You, Say Me – og som komponist og bidragsyter til USA For Africa.


LIONEL RICHIE (f. 1949)
Hello
(Lionel Richie)
1983 Motown
Produsert av Lionel Richie og James Anthony Carmichael
Utgitt på albumet Can’t Slow Down