Ray Parker Jr. – Ghostbusters

1984 og 1985 ble preget av spøkelsesfeber både på dansegulvet og på lerretet. Fyren bak filmtemaet og farsotten Ghosbusters, fikk imidlertid ikke den helt samme populariteten.

Ray Erskine Parker Jr. kom fra Michigan og opparbeidet seg gjennom 70-tallet en måtelig karriere i USA. Han var en utmerket musiker, blant annet på gitar, og fikk allerede på slutten av tenårene plass i «husbandet» til nattklubben The 20 Grand i Detroit.

Han kom raskt i kontakt med artister rundt Motown, som jo var etablert i Detroit, og gjennom tiåret var han både låtskriver og studiomusiker for flere av selskapets største artister. I 1978 dannet han trioen Raydio, som med elementer fra r&b, soul og funk fikk flere hitsingler på Billboard. Den største av disse ble balladen A Woman Needs Love (Just Like You Do) i 1980.

Raydio brøt opp i 1982 da Parker satset solo, og han fikk da umiddlebart fin suksess med både låt og album The Other Woman. Han fulgte fint opp med et andrealbum og låten I Still Can’t Get Over Loving You året etter, nå forankret i en typisk amerikansk radiopop med lette elementer fra r&b.

Temaet til Ghostbusters i 1984 brøt med alt annet Parker tidligere hadde utgitt og ble selvfølgelig hans største hitlåt. Låten ble skrevet omtrent som en reklame/»jingle», noe som jo samsvarte helt med spøkelsesjegernes historie i selve filmen.

I Norge ble den årets lengstlevende singlelåt med sine atten uker på VGs topp 10. Ikke før i februar 1985 ble man «kvitt» låten. Parker fikk aldri siden noen hitsingler verken her eller i Europa – men britene var litt snille mot hans I Don’t Think That Man Should Sleep Alone i 1987 og reddet der Parker fra å bli en døgnflue på listene.

Hjemme i statene gikk karrieren raskt nedover, og etter 1991 ga Parker ikke ut nye album. Han fortsatte imidlertid med å skrive låter og produsere for andre artister, men den store karrieren var i det hele tatt over.

Det hører med til historien at Parker ble saksøkt av kollega Huey Lewis for å ha lånt riffet til Ghosbusters fra en av Lewis’ låter. Det endte i forlik, men saken har flere ganger allikevel kommet tilbake i amerikanske medier.

Ghosbusters har kommet i flere innspillinger siden, blant annet i en versjon av Run DMC. Ingen har imidlertid fått noe større oppmerksomhet. Ghostbusters levde imidlertid videre, spesielt i spillverdenen – mens en oppfølger på kinoene i 1989 ble heller labert mottatt. Den nylige tredjefilmen, Afterlife, har derimot fått noe bedre mottakelse.


RAY PARKER, JR. (f. 1954)
Ghostbusters
(Ray Parker, Jr.)
1984 Arista
Produsert av Ray Parker, Jr.
Utgitt på soundtracket Ghostbusters