Stevie Wonder – I Just Called to Say I Love You

1984s mest populære single over hele verden kom fra Stevie Wonder – som vel kreativt sett var over sin største periode som artist og musiker.

Kommersielt ble derimot I Just Called to Say I Love You hans kanskje største hitlåt noensinne, og ingen andre singler i 1984 overgikk Wonder i salgstall og popularitet. Riktignok ble han forbigått av Band Aid mot slutten av året, men det ble jo de fleste på 80-tallet.

Wonder hadde etter sin klassiske periode på 70-tallet som kulminerte med albumet Songs in the Key of Life i 1976, tatt det usedvanlig rolig på albumfronten. Foruten et slags «dokumentaralbum», hadde han kun gitt ut en studioutgivelse med Hotter than July i 1980. Det var kanskje også grunnen til at det ikke akkurat florerte med singler fra Wonder.

Han gjorde seg allikevel bemerket med singlen Master Blaster, som lå i nesten fire måneder på VGs singleliste fra 1980 til 1981. Også den mer eller mindre særegne Do I Do, fra Wonders samlealbum i 1982, maktet å komme seg inn på listene – en nummer 8 i juli. Hans største suksess var allikevel i duett med Paul McCartney på Ebony and Ivory.

I Just Called to Say I Love You var fra filmen og albumet The Woman in Red, der Wonder leverte musikken. Han sang imidlertid bare på halvparten av låtene, slik at albumet ikke blir regnet som noen soloutgivelse. De resterende låtene var dels instrumentale, og dels sunget av Dionne Warwick.

Foruten at albumet også toppet i Norge, ble den allikevel liten i forhold til låtens popularitet: Den toppet i 10 av sine 16 uker, og slo dermed Wham! i popularitet med en enslig uke på topp.

I ettertid har vel kanskje ikke innspillingen med sin noe sterile produksjon klart å overleve 80-tallet, men den var markant nok i sin tid til å få en Oscar for beste filmlåt.

Wonders to neste album i 1985 og 1987 ble ikke like godt mottatt som tidligere utgivelser, og hans single Part Time Lover i 1985 – ble hans siste store virkelige hitlåt (nr 5 i Norge). Sammen med Dionne Warvick, Gladys Knight og Elton John fikk han derimot en storselger i That’s What Friends Are For på tampen av 1985, men denne singlen gikk kun til nummer 7 på vår hjemlige singleliste.

Siden har han bare vært sporadisk aktiv med nye innspillinger, og hans siste album kom i 2005 med A Time to Love – som inneholdt What the Fuzz, en låt med Prince og En Vogue som ga Wonder hans siste lille listeplassering i Norge.

Stevie Wonder blir regnet som en ledende artist, spesielt innen amerikansk popmusikk, der han var banebrytende med sin blanding av sjangre og utnyttelse av ny studioteknologi. Han har også fått honnør for sin rolle i politiske temaer, og han var sterkt medvirkende til at Martin Luther King fikk sin nasjonale høytidsdag i USA. Wonder var også sterkt mot det sørafrikanske apartheid-regimet, og han ble belønnet av FN for denne innsatsen.

To planlagte album produsert av David Foster har aldri blitt realisert, og det siste tiåret har han stort sett jobbet i studio. To singler kom imidlertid i 2020, vel uten den hele store oppmerksomheten.


STEVIE WONDER (f.1950)
I Just Called to Say I Love You
(Stevie Wonder)
1984 Motown
Produsert av Stevie Wonder
Utgitt på soundtracket The Woman in Red