Wham! – Wake Me Up Before You Go-Go | Freedom

Wham! ble trendsettere med sine utgivelser i 1984, der lettfattelig pop møtte et image som for alltid vil huskes som selve symbolet for hva huskes av 80-tallet i ettertid.

George Michael og Andrew Ridgeley, begge født 1963, hadde møttes på ungdomsskolen hjemme i Bushey utenfor Watford. De dannet et kortlivet band, The Executive, men dannet raskt Wham! som duo – og fikk platekontrakt med lille Innervision sytten år gamle i 1981.

Michael tok raskt hovedrollen som den musikalske av duoen, mens Ridgeley fokuserte på det visuelle – selv om han bidro også vokalt og på låtskriversiden på de første innspillingene duoen gjorde.

Ridgeley skapte et slags gategutt-image, der ungguttene fremstod nokså rampete i stil og fremføring. Muskalsk hentet de inspirasjon fra nye amerikanske sjangre, og debuten Wham Rap fremstod som en av de første «hvite» låtene med innlagt rap mellom melodilinjene. Den ble imidlertid ingen stor suksess, men da Wham! snuste mer mot danserettet pop på de to kommende singlene – tok det helt av hjemme i Storbritannia.

De tre følgende singlene: Young GunsBad Boys og Club Tropicana ble store suksesser – og det hører med til historien at førstnevnte måtte ha hjelp av en nokså god dose med tilfeldighet til å få spilletid. På den ukentlige og viktige Top of the Pops var nemlig duoen en nødløsning, da en av de adskillig større artistene trakk seg i siste liten.

Det skapte telefonstorm til BBC om å se mer av ungguttene, og selskapet Innervision fikk en noe panisk uke da de langt fra hadde presset opp nok singler til butikkhyllene.

Wham! fikk også raskt en liten hærskare i Norge, der alle de tre nevnte singlene skrapte innom bunnen av VGs singleliste i løpet av 1983. Bad Boys var imidlertid den eneste av låtene som maktet to (2) hele uker på listen, men albumet Fantastic solgte da OK.

Det var imidlertid 1984 som ble Whams! store år, både i Norge og internasjonalt. Wake Me Up Before You Go Go står tilbake som deres største hit, en låt som mange mener viser både det verste og beste av 80-tallet. Den var blant årets aller største hits, i Norge bare slått av Stevie Wonder. Ni uker på førsteplass hadde man ikke sett siden Jannicke herjet rundt tre år tidligere.

Andrew Ridgeley hadde også kastet ut skinnjakker og rampete opptredener, til fordel for uskyldig og riktig så fargerike antrekk. Og musikalsk fremstod nå Wham! med klare referanser til tyggegummi-popen fra slutten av 60-tallet.

Deretter hendte noe rart, som ikke var rent annet enn riktig så spekulativt fra både Wham! og plateselskapets side. Neste single ble nemlig ikke en Wham!-single – men en ren George Michael-utgivelse – selv om Careless Whisper ble inkludert på duoens andre album, Make It Big. Det førte selvfølgelig til at intense rykter om allerede en splittelse av duoen preget de fleste britiske forsider, selv om denne balladen unntaksvis var skrevet av både Michael og Ridgeley i fellesskap.

Låten regnes i dag ennå som en solosingle av Michael, og deretter vil den omtales i egen artikkel.

Freedom ble derfor Whams! andre offisielle single for året. Den kom ut omtrent samtidig med albumet Make It Big, som begge føk til topps både i Norge og Storbritannia. Kritikerne var ikke helt nådefulle mot noen av delene, men det spilte ingen rolle for salgstallene og populariteten.

Statistisk ble dermed Wham! nesten unike i Norge, da svært få singler fra ett og samme album har gått til topps på singlelistene her til lands. Baccara hadde maktet dette i 1977, og Madonna og Michael Jackson skulle senere på tiåret gjøre det samme.

Wham! beholdt populariteten året ut. På tampen av året kom dobbeltsinglen Last Christmas/Everything She Wants (I Norge ble ingen låtene ble frontet som a- eller b-side) der førstnevnte var en nyinnspilling – mens låt nummer to var fra årets album.

Denne maktet to uker på andreplass helt på tampen av året, og sørget dermed for at Wham! avsluttet 1984 med hele fire låter (inkludert Careless Whisper) blant de 20 mest populære låtene av året.


WHAM!
Wake Me Up Before You Go-Go
(George Michael)
1984 Epic
Produsert av George Michael
Utgitt på albumet Make It Big


Freedom
(George Michael)
1984 Epic
Produsert av George Michael
Utgitt på albumet Make It Big