Foreigner – I Want to Know What Love Is

Foreigner var blant disse amerikanske bandene som solgte i millioner hjemme i USA, men var lenge helt ukjente på den andre siden av Atlanteren. I Want to Know What Love Is endret på det.

Primus motor i bandet, var den tidligere Beatles-roadien Mick Jones (f. 1944), som med Foreigner ønsket å skape sin egen hybrid mellom rhythm & blues og rock med «progressive» elementer. Resultatet av det ble en nokså typisk amerikansk radiorock, som ikke alle kritikere var like begeistret over. Men det endte også i tre millionselgere allerede før 70-tallet var over. Og flere hits høyt på Billboards Hot 100.

Ved siden av Jones var vokalist Lou Gramm og multi-instrumentalist Ian McDonald viktige brikker i bandet. Men da sistnevnte ble for markant i gruppen, sparket Jones ham ut. Og den opprinnelige sekstetten var i starten av 80-tallet redusert til en kvartett.

Albumet 4 i 1981 var adskillig mer preget av keyboards enn tidligere, og låter som Urgent og balladen Waiting for a Girl Like You nådde omsider også de britiske listene. Og dermed også i alle fall noen norske radio-ører. Sistnevnte har ennå i dag en rekord i USA, der den ble liggende som nummer to på Billbarods 100 i fjorten uker.

Med I Want to Know What Love Is smadret de selv tidligere utgivelser og låter, og med et storslått gospelkor i rekkene – føk låten til topps i store deler av verden. Singlen nådde millionen både i USA og Storbritannia, og i Norge toppet den listene fem uker starten av året.

Også albumet Agent Provocateur solgte bra, men fikk langt fra så god mottakelse som verken låt eller forgjengeren tre år tidligere. Til det ble utgivelsen regnet for ujevnt, og det var de mer pop- og synthrettede låtene som nå slo til på listene.

En annen utfordring var at Foreigners etter hvert nokså typiske «studio-rock» lot seg vanskelig overføre til scenen, noe som ikke ble bedre av at verken Jones eller Gramm kunne sies å være blant de mer karismatiske blant datidens rockere. Da den tyngre rocken fikk en oppsving et par år senere, hadde Foreigner lite å stille opp mot power-ballader, frisyrer og lightere.

Det innså nok Jones, da han ved neste korsvei ønsket å få noe mer gitarer tilbake i soundet. Dermed slo samarbeidet mellom han og vokalist Lou Gramm sprekker. De maktet riktignok å samle seg til en utgivelse i 1987, der Inside Information for så vidt klarte å følge opp suksessen fra 1985. Og i Norge slo også singlen Say You Will til – en nummer 4 like på nyåret ’88.

Deretter røk Gramm ut, og Foreigner ble vel siden mildt sagt preget av gjennomtrekk med Jones som eneste stabile faktor. Unusual Heat skrapet deretter bunnen av VGs albumliste i 1991, mens Mr. Moonlight fra 1995 ble en total fiasko. Fra da av ble Foreigner et utpreget live-band, med kun et enslig studioalbum siden.

I Want to Know What Love Is har derimot blitt innspilt av en rekke artister i ettertid, og låten er nok i dag adskillig større i USA enn hos oss. Størst suksess med låten fikk Mariah Carey i 2009, i en versjon som ble stor i nesten samtlige store plateland. Unntatt Norge. Og Foreigners originale innspilling var like til fjoråret inne på Rolling Stones’ «500 Greatest Songs of All Time».

Mick Jones var nok etter manges mening en bedre produsent og låtskriver enn gitarist, men han – og Foreigner – holder allikevel koken i dag. Som live-band trekker de fremdeles fulle hus på konserter og opptredener, og i 2019 ble musikalen Juke Box Hero satt opp i Toronto. Utelukkende basert på Foreigners låter.


FOREIGNER
I Want to Know What Love Is
(Mick Jones)
1984 Atlantic
Produsert av Alex Sadkin og Mick Jones
Utgitt på albumet Agent Provocateur