Glenn Frey – The Heat Is On

Glenn Freys solokarriere etter Eagles‘ oppbrudd, kan i Norge summeres med fire ord: The Heat is On.

En av grunnene til det, var nok at han bevisst la røttene fra Eagles på hyllen og konsentrerte seg mer om den litt typiske amerikanske voksenpopen. En stil som aldri hadde begeistret de norske platekjøperne.

Frey spilte med Eagles fra 1970 da han var 21 år gammel. Før dette hadde han fått erfaring med lokale band hjemme i Detroit, og kom litt tilfeldig inn i den «virkelige» musikkbransjen da han ble kjent med en ung Bob Seeger. Eagles som band kom noe tilfeldig til, da Frey ble invitert med i en litt skiftende backinggruppe til Linda Ronstadt.

Etter bandtimen gikk Frey løs på en solokarriere der han la de fleste country-elementene på hattehyllen. Hjemme i USA fikk han umiddelbar suksess, og frem til 1985 hadde han åtte topp 40-låter på de amerikanske Billboard-listene.

The Heat is On ble klart den største av disse, sammen med You Belong to the City senere samme år. Begge var filmlåter.

Låten ble spilt inn i samarbeid med filmkomponist og produsent Harold Faltermeyer, som egentlig arbeidet med en nokså elektronisk uttrykk både på lerretet og i produksjonsstolen. Noe av dette kan høres på The Heat is On, selv om Freys pop-uttrykk nok har blitt tatt hensyn til. Frey var Faltermeyers førstevalg som artist.

På lerretet så og hørte man låten i en av årets store suksesser, Beverly Hills Purk, filmen som sørget for Eddie Murphys gjennombrudd. Vel så kjent som fra denne filmen, ble Faltermeyers temalåt – Axel F.

I USA gjentok Frey denne suksessen ved å levere You Belong to the City til soundtracket fra Miami Vice – og fikk nok en nummer to på Billboard. Men den fikk aldri innpass hos det norske publikumet.

Etter dette gikk solokarrieren noe tråere, også hjemme i statene, og hans to neste album nådde ikke opp mot suksessen fra den første halvdelen av tiåret. I 1991 leverte han «rulletekstlåten» til «Thelma & Louise», Part of Me, Part of You. Da Eagles ble gjenforent i 1994, valgte han å legge sin egen platekarriere død, og siden kom han kun med en enslig utgivelse i 2012.

Fra tusenårskiftet ble i tillegg helsen nokså varierende, og Glenn Frey gikk bort i januar 2016.


GLENN FREY (1948-2016)
The Heat Is On
(Harold Faltermeyer/Keith Forsey)
1984 MCA
Produsert av Harold Faltermeyer og Keith Forsey
Utgitt på soundtracket til Beverly Hills Cop