Opus – Live Is Life

Østeriske Opus hadde slått gjennom i 1982 med powerballaden Flyin’ High, som hadde gjort det riktig så bra i de tyskspråklige landene. I 1985 stod resten av verden for tur.

Opus hadde sitt utspring i lille Judendorf-Straßengel utenfor Graz, landets nest største by. Deres store forbilder var navn som Deep Purple og britiske Colosseum, og ungguttene spilte fra første stort sett låter på engelsk. Ikke på tysk som var vanlig for andre gryende rockeband i landet.

På tampen av 70-tallet etablerte de seg som en drivende live-band i Graz-området, og startet også en av landets lengstlevende festivalen med Austria Rock Festival. Med platekontrakt i hendene valgte de å satse på egne låter, og tilnærmingen ble adskillig mer lent mot amerikansk radiorock enn europeiske strømmer.

Deres første album gikk vel heller noe under bakken, men de tre neste – godt hjulpet av balladen Flyin’ High – sørget for at Opus etablerte seg som et av landets største navn innen rocken.

Live Is Life var deres femte utgivelse på like mange år, og tittelsporet spredte seg på vårparten i ’85 til store deler av kloden. I Norge ble den ble populær fra mai og gjennom sommeren, med en andreplass som høyeste plassering.

I motsetning til flere andre såkalte live-singler, var denne utgivelsen virkelig et konsertopptak. Foruten hitlåten bestod albumet av bandets mest kjente låter så langt i karrieren.

Opus oppnådde aldri en eneste stor låt siden utenfor Østerrikes grenser, men der forble de et av landets virkelige toppnavn. Utover å ha mistet bassisten i overgangen til 90-tallet, har også besetningen vært stabil med den samme kvartetten gjennom hele karrieren. Vokalist Herwig Rüdisser har stødig ledet bandet gjennom både overraskende valg og skriftende trender.

Etter 90-tallet tok de adskillig roligere på platefronten, men Opus eksisterer ennå i dag og har også besøkt Norge flere ganger. De er et svært dyktig live-band, som har blitt kjent for sine store oppsetninger og fengende konserter.


OPUS
Live Is Life
(Opus)
1985 OK/Polydor
Produsert av Peter Müller
Utgitt på albumet Live Is Life