USA for Africa – We Are the World

Band Aid hadde knapt fått sin single ut i butikkhyllene, før idéen tentes om en tilsvarende låt for det amerikanske markedet. Allerede 28. januar entret et stjernelag uten like A&Ms studio i L.A. for å spille inn We Are the World til inntekt for Etiopia.

Hjernen bak prosjektet var gode, gamle Harry Belafonte. Han fikk hyret inn den allestedsværende manageren Ken Kragen til prosjektet, som deretter maktet å samle selve eliten innen amerikansk populæmusikk på denne tiden. Lionel Richie og Michael Jackson ble raskt klare som låtskrivere. Og Quincy Jones som produsent. Også Stevie Wonder var involvert under forberedelsene, men hans rolle var mer diffus.

Låten ble skrevet ferdig kun dagen før de første opptakene startet i studio, og det hevdes at anslagsvis femti vokalister og musikere måtte man enkelt og greit takke nei til. Det var ikke plass til dem under innspillingen.

Selv om prosjektet samlet navn fra de fleste sjangre innen toppen av USAs musikkliv, var det den tyngre rocken klart underrepresentert. Og det var nok ikke helt tilfeldig at disse samlet seg til sin egen Hear n’ Aid året etter.

Og så hadde vi et navn som Prince var invitert og ventet til innspillingen, men som aldri dukket opp.

En del artister i USA for Africa var nok relativt ukjente for de norske platekjøperne, og her lister vi kun opp de vokalistene som på et eller annet tidspunkt var innom de norske listene:

Solister: Lionel Richie – Stevie Wonder – Paul SimonKenny RogersTina Turner – Billy Joel – Michael Jackson – Diana RossDionne Warwick – Al Jarreau – Bruce Springsteen – Steve Perry (Journey) – Huey Lewis (med The News i koret) – Cyndi LauperKim CarnesBob DylanRay Charles

Kor: Harry Belafonte – Lindsey Buckingham (Fleetwood Mac) – Bob Geldof (som eneste ikke-amerikaner) – The JacksonsBette Midler.

Canadiske artister rakk også på samme tid å samle sine største artister, og disse deltok på albumet til prosjektet som Northern Lights. Deres Tears Are Not Enough var et produkt fra blant annet David Foster og Bryan Adams.

We Are the World ble for det meste godt mottatt i musikkpressen, selv om enkelte sammenlignet noen verselinjer mot noen heller billige Pepsi-reklamer. Kommersielt slo den flere rekorder, og solgte i åtte millioner bare i USA. Hadde det ikke vært for påsken, ville den nok også blitt årets mest populære låt i Norge. Men VG publiserte på den tiden ikke nye lister i høytidene.

We Are the World ble fremført på Live Aid et snaut halvår senere, imponerende nok med de aller fleste av solistene på plass (med unntak av Jackson). På scenen var da opptil hundre musikere og vokalister samlet til et nokså kaotisk, men også veldig amerikansk, fremføring. I ettertid omtalt som enhver lydteknikers verste mareritt.

På samme konsert, eller skal vi konserter, vi fikk også møte Norges «representanter» til Etiopia-hjelpen. Det vil si en av to. Forente Artister var landets egentlige samling av artister, opprinnelig etter et initiativ av Ketil Stokkan. Men det ble Stavangers All of Us som ble vist til hele verden under Live Aids maratonsending.

We Are the World ble vel i motsatt til Band Aid en låt som ble litt glemt etter utgivelsen i 1985. Den ble sett på som et produkt av sin tid, og hadde heller ikke «forgjengerens» juletema – som gjorde at Do They Know it’s Christmas vendte tilbake ved hver eneste julehøytid.

Først da Michael Jackson gikk bort i 2009, ble det – i alle fall i USA – en ny interesse for låten. Og dette året gikk den igjen inn på Billboards Hot 100. Året etter samlet en rekke «nye» artister seg til 25 for Haiti i anledning det ødeleggende jordskjelvet på øya, og Jackson deltok posthumt med fotasje fra innspillingen i ’85.


USA FOR AFRICA
We Are the World
(Michael Jackson/Lionel Richie)
1985 CBS
Produsert av Quncy Jones og Michael Omartian
Utgitt på albumet We Are the World