Wham! – Last Christmas

George Michael uttalte flere ganger senere at Last Christmas var den mest fortjente nummer to-låten noensinne. I overgangen til 1985 maktet den nemlig aldri å krype foran Band Aid på listene. I USA ble den ikke en gang utgitt. Den gangen.

Wham! kom ut fra 1984 som en av verdens største navn, med to store hits i Wake Me Up Before You Go Go og Freedom, og en tredje – Careless Whisper – litt småfrekt utgitt som en George Michael solo-låt.

Last Christmas var også en noe utspekulert utgivelse, da singlen kom i to utgaver. En med et typisk juleomslag med nisseluer og greier på fronten, og en mer forseggjort og anonym innpakning. På førstnevnte var Last Christmas en klar a-side, men på den andre var det ikke helt enkelt å skille hvilken låt som egentlig ble frontet.

Da julen var «over» i januar, byttet radiopratere bare om sidene – og fortsatte å spille låt to. Som var sporet Everything She Wants fra 1984-albumet Make it Big. Det samme valgte VG å gjøre, og dermed startet Last Christmas som Last Christmas i desember – men endte opp som Everything She Wants i februar.

For Wham! ble 1985 et mellomspill mellom toppene i 1984 og slutten to år senere. De rakk bare en enslig singleutgivelse, I’m Your Man i november – som bare gjorde det måtelig greit (nr. 4 i Norge) mot låtene tidligere.

Duoen rakk to store milepæler, som nok gjorde sitt til at George Michael bestemte seg for at nok var nok. Det første var deres omtalte konserter i China, som det første vestlige navn fra Vesten noensinne. Det andre var Live Aid, der riktignok George Michael opptrådde i duett med Elton John i noe som skulle bli en stor hit mange år senere: Don’t Let the Sun Go Down on Me. Andrew Ridgeley var allikevel på scenen, og han opptrådde som korist for flere andre artister.

Til tross for den kanskje lille skuffelsen med I’m Your Man, gikk allikevel Wham! ut av 1985 som et av popverdenens heteste navn. Våren ’86 annonserte de at Wham! var historie, men først skulle de slå litt tilbake med nok en stor single i The Edge of Heaven.

Og Last Chrstimas? Bortsett fra i Storbritannia forsvant den så ut av radioene i mange år – like til VH1 startet med sine retrospillinger av 80talls-låter på 90-tallet. Og da det digitale markedet – og senere strømmetjenestene – tok av fra 2007, viste det seg at Last Christmas skulle ha en holdbarhet knapt noen kunne ha gjettet seg tilbake i 1985.

Det siste tiåret tok låten en grusom revansje på andreplassene fra den gang, og har gått til topps i en rekke land. Bortsett fra USA (nr 7) og Norge (fortsatt nr 2). Med sin nesten uskyldige musikkvideo og 700 millioner avspillinger på YouTube, tyder vel mye på at låten har kommet tilbake for å komme tilbake … jul etter jul.


WHAM!
Last Christmas
(George Michael)
1984 Epic
Produsert av George Michael
Senere utgitt på albumet The Final

Originale listeplasseringer fra 1984/85.